Doresti sa faci o dulceata ca pe vremuri? Citeste articolul nostru si afla care sunt pasii necesari pentru preparare. Consulta ghidul pas cu pas.
Reguli importante
Ca sa preparati dulceata si gemul perfect, este important sa respecti cativa pasi:
Alege borcanele potrivite cantitatii de dulceata. Asigura-te ca ai tot timpul capace noi si potrivite ca marime pentru borcanele. Pentru a diferentia sortimentele, alege modele de borcane diferite.
Spala bine fructele si ai grija sa nu fie printe ele fructe stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Se recomanda fructe care sa fie potrivit de coapte pentru dulceata, iar celelalte pentru gem si marmelada.
Atrage o atentie deosebita procesului de fierbere. Se recomanda o oala cu peretii grosi, emailata si cu gura larga, ca sa se evapore mai repede lichidul. Important: oala nu se acopera in timpul fierberii. La inceput se da focul iute si se amesteca cu o lingura de lemn ca sa se dizolve zaharul. Iti sugeram sa ai o lingura de lemn doar pentru dulceturi, ca sa nu prinda gust de mancare. Cand dulceata da in clocot, se aduna spuma si se da focul incet.
Inainte de a turna intreaga cantitate de gem fierbinte in borcane, puneti in fiecare borcan cate o lingurita din ea. In acest fel sticla borcanului se va incalzi treptat si nu va suferi soc termic, riscand sa se sparga.
Daca te gandesti sa prepari gem, trebuie sa stii ca gemul trebuie turnat in borcane cat e cald, asa ca nu va trebui sa astepti ca acesta sa se raceasca. In cazul dulcetii, aceasta trebuie pusa in borcane dupa ce s-a racit. Important este ca borcanele si capacele sa fie curate si uscate.
Mod de preparare
NU puneti zaharul odata cu fructele, ci doar in ultima jumatate de ora de fierbere. Zaharul este cel care se arde, se lipeste de oala si din acest motiv trebuie sa amestecam tot timpul. Daca fierbem intai fructele fara zahar, putem sa amestecam doar ocazional. De asemenea zaharul, daca se caramelizeaza in timpul fierberii va schimba atat gustul cat si culoarea gemului sau a dulcetii.
In cazul dulcetii, daca nu vom amesteca prea des, fructele se vor pastra intregi.
Adaugati zaharul doar dupa gust, ajustati pentru fiecare fruct in parte, intrucat unele fructe sunt mai dulci altele mai acre, asa ca o cantitate fixa de zahar nu este potrivita pentru orice fruct. Adaugati zahar treptat, gustati, iar apoi mai adaugati daca este nevoie.
Fierbeti fructele pana cand cantitatea lor scade la jumatate. Nu este nevoie de capac. Nu este nevoie de apa, decat in cazul acelora care nu contin suficient lichid cum sunt nucile verzi. In rest, toate fructele vor lasa zeama atunci cand le incalziti.
Tipuri de dulceata
Desi toate tipurile de dulceata contin fructe si zahar, dupa modul de preparare diferit si textura diferita, putem obtine dulceata, gem sau marmelada. Iata care este diferenta
Cum se prepara gemul
Daca te gandesti sa prepari gem, trebuie sa stii ca zaharul trebuie pus la fiert odata cu fructele. Fructele se vor dizolva in zahar si se vor lega, iar textura va devei omogena. Atunci gemul este gata si poti opri focul. Gemul trebuie turnat in borcane cat e cald, asa ca nu va trebui sa astepti ca acesta sa se raceasca. Pentru gem se folosesc fructe foarte coapte, zahar putin sau chiar deloc. Se pun fructele cu zaharul, se amesteca bine si se lasa la rece pana a doua zi, ca sa-si lase siropul, abia apoi se pun la fiert. Ce poate fi mai bun decat un gem de caise sau un gem de capsuni pe o clatita!?
Cum se prepara dulceata
In cazul dulcetii, primul pas este prepararea unui sirop din apa si zahar si punerea acestuia la fiert. Abia cand compozitia incepe sa se inchege, se adauga fructele si se lasa la fiert in continuare, pana cand dulceata este perfect legata. Se folosesc fructe nu foarte coapte, tari, intregi, care sa-si pastreze forma. Se foloseste 1 kg de zahar la 1 kg de fructe. Spre deosebire de gem, aceasta trebuie pusa in borcane dupa ce s-a racit. O dulceata perfecta si apreciata este dulceata de capsuni, cu fructe intregi, dar si dulceata de cirese amare. Retete sunt foarte multe pe blogurile culinare. Ramane sa o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine
Cum se prepara marmelada
Marmelada este cea mai buna varianta atunci cand ai fructe foarte coapte. Mai intai, va trebui sa le fierbi si, ulterior, sa le treci prin sita, astfel incat sa obtii un piure. Acesta va contine o cantitate mare de apa, asa ca il vei pune din nou pe foc pentru a scadea. Reteta originala de marmelada nu include zahar.
Asadar, iata cele mai importante trucuri pentru a te decide ce preferi sa ai in camara ta: borcane de dulceata, borcane de gem sau de marmelada. Orice ai alege, va fi un castig pentru toata familia, pentru ca ai ales sa faci din produse naturale, fara conservanti. Si, in final, iti mai dam o sugestie: lipeste etichete cu anul si compozitia fiecarui borcanel. Asa vei merge la sigur. Succes!