Daca intr-un articol anterior am vorbit despre tipurile de sticle, in acest articol vei afla ce trebuie sa stii despre imbutelierea vinului, pentru ca o imbuteliere corespunzatoare a vinului este esentiala pentru pastrarea acestuia in conditii optime, pentru timp indelungat. Imbutelierea este un ultim proces dintr-un protocol nescris al producerii unui vin bun. Astfel ca, fiecare producator, fie ca detine o crama mare sau una mic, de consum local, are in vedere cativa pasi esentiali. Si anume, dupa ce se culeg cu atentie strugurii sanatosi, prima etapa in producerea unui vin de calitate este fermentarea, urmata de filtrare, proces de care depinde gustul si textura vinului. Dupa filtrare, un mare accent se pune si pe stabilizare, proces care impreuna cu imbutelierea vinului dau unicitate produsului final. Ne vom opri asupra celui din urma pas, imbutelierea, intrucat recipientul in care este depozitat vinul si dopul sunt factori esentiali pentru pastrarea optima si de calitate a vinului.
Ce sticle alegem pentru imbutelierea vinului?
Sticle de sticla vs sticle de plastic?
Se spune ca un vin devine mai bun odata cu trecerea timpului. Acest lucru depinde de modul in care este pastrat vinul, dar si de destinatia acestui vin: vrei un vin care sa se invecheasca sau un vin cu consum in urmatoarele luni. Pornind de la aceasta idee, te poti decide ce recipient este potrivit. Marii producatori de vin, care folosesc linii automate de imbuteliere, vor folosi cu precadere sticle de sticla. In aceste sticle vinul poate ajunge la un potential maxim de invechire si are un termen mare de pastrare: un vin alb sau roze poate fi pastrat intre 4 si 18 ani, iar unul rosu poate sta imbuteliat de la 8 pana la 20 de ani.
Micii producatori sau cei care produc vin din hobby pot folosi, in schimb, sticle din sticla, sticle din plastic sau sistemul bag in box. Acest vin este destinat consumului imediat, de obicei, sau a consumului intr-o perioada relativ scurta de timp – de la cateva luni pana la 2 ani. De asemenea, pentru transportarea vinului in cantitati mici se apeleaza la recipiente din plastic, fie butoiase special concepute, fie sticle din plastic de 5 l.
Este importanta culoarea sticlei atunci cand imbuteliem vinul?
Un vin bun, de calitate poate fi savurat si apreciat si peste ani de zile, doar daca respecta niste reguli clare de protocol. O astfel de regula se refera la conditiile de pastrare a in mod corespunzator, iar un factor decisiv este ferirea de lumina. Vinul nu iubeste lumina, iar cele mai sensibile vinuri sunt cele albe si roze, intrucat acestea se imbuteliaza in sticle transparente. Din aceasta perspectiva, vinul rosu este mai de cursa lunga, fiind imbuteliat adesea in sticle verzi sau maro, care protejeaza de lumina sau raze UV. Desi nu este o regula scrisa, producatorii de vin aleg culoarea sticlei mai mult din rationamente de marketing. Pentru un vin alb sau roze se alege adesea o sticla transparenta pentru a scoate in evidenta nuanta si textura vinului. Exista insa colectionari de vinuri, care imbuteliaza si vinul alb in sticle de o nuanta verde antic, tocmai pentru a-l proteja de lumina, pastrand astfel gustul original, fara acele “arome usoare” despre care vorbeam intr-un articol precedent.
Asadar, in functie de calitatea vinului si perioada de pastrare, sticlele se aleg astfel:
– pentru vinuri albe sau roze destinate consumului curent – sticle Bordeaux transparente, de 0.75 sau 1,5 l
– pentru vinuri rosii destinate consumului current – sticle Bordeaux verzi-brune, de 0.75 l sau 1.5 l
– pentru vinuri albe si roze Premium – sticle Bordeaux premium, de 0.75 l
– pentru vinuri rosii premium – sticle premium Bordeaux, de 0.75 l
Cum se realizeaza imbutelierea vinului?
Atat producatorii care detin linii automate, cat si micii producatori, cand vine vorba despre procesul de imbuteliere, trebuie sa aiba in vedere faptul ca acest proces se realizeaza intr-un mediu steril si au de urmat cativa pasi:
– pregatirea sticlelor – sticlele, chiar daca sunt la prima folosire, se spala bine cu apa dedurizata si se dezinfecteaza cu dioxid de sulf
– umplerea sticlelor – aici trebuie sa se aiba in vedere lasarea unui spatiu de 10-15 mm de la suprafata vinului la nivelul dopului.
– montarea dopului – acest pas trebuie realizat rapid, astfel incat vinul sa nu stea prea mult timp in contact cu aerul. Montarea dopurilor, in cazul micilor producatori, se poate realiza cu ajutorul unui dopuitor, iar dopurile cele mai bune sunt cele din pluta, intrucat realizeaza o inchidere etansa. Despre acest aspect vom vorbi putin mai jos.
– montarea capisonului – ca proces final se monteaza capisoane termocontrolabile, care sa protejeze dopul de pluta si astfel aroma vinului, dar si etichete care sa furnizeze detalii despre soiul vinului.
Dupa ce acesti patru pasi au fost efectuati cu precautie, se recomanda pastrarea sticlelor in pozitie verticala timp de 24 de ore sau mai mult, pentru ca dopul sa se muleze perfect pe gatul sticlei si vinul sa se aseze. Acest timp este unul de “odihna” pentru vin. Am citit undeva o descriere care mi-a placut mult: “ Vinul este un organism viu si, ca orice vietate, are nevoie de odihna”. Dupa acest interval, sticlele se pozitioneaza pe orizontala intr-un mediu ferit de lumina si umezeala. Pozitia orizontala este cea recomandata pentru ca vinul sa fie in contact permanent cu dopul, acest lucru prevenind uscarea dopului si patrunderea aerului in interior.
Ce dopuri alegem pentru imbutelierea vinului?
Dopul si eticheta, detalii care fac diferenta
Este bine de stiut ca, asemenea sticlelor, si dopurile se pot califica in functie de calitatea acestora, insa, indiferent de optiune, rolul dopurilor de pluta este acela de a asigura microoxigenarea vinului in butelii. Asadar:
– pentru vinuri albe si roze destinale consumului curent se recomanda dopuri aglomerate, microaglomerate sau colmatate
– pentru vinuri rosii destinate consumului current se recomanda dopuri aglomerate, microaglomerate si colmatate
– pentru vinuri Premium de orice culoare se recomanda dopuri colmatate sau din pluta naturala.
Ca ultim proces in aceasta odisee a vinului, etichetarea joaca un rol important, intrucat eticheta va contine toate detaliile despre vinul din sticla, de la soiul de vin pana la anul de productie si regiunea vinicola pe care o reprezinta.
Pentru ca vinul, aceasta bautura nobila, sa ajunga pe mesele noastre trece printr-un intreg proces. Alegerea procedeului, a recipientelor potrivite depinde de buget, dar si de obiceiurile de consum. Oricare ar fi acestea, ele incununa munca de peste an a harnicilor producatori.