Tipuri de sticle de vin: Ce semnifica formele si culorile acestora? Leave a comment

Te-ai intrebat vreodata de ce exista atatea forme si culori cand vine vorba de sticlele de vin!? Citeste articolul nostru si afla tot ce trebuie sa stii despre identitatea vinului.

Despre vin s-a tot vorbit si se va vorbi, pentru ca vinul este poezie, vinul este arta, vinul te alina si te rascoleste… Fiecare vin are o istorie, un inceput, iar ca acest vin sa ajunga la noi, necesita o mare atentie si la modul de imbuteliere. Pornind de aici, inca din vremuri apuse, s-a pus problema transportarii vinului catre alte destinatii. Initial transportul se facea in butoaie,  pana s-a ajuns la imbutelierea in sticle, iar gramajul de 750 ml a fost ales ca cel optim . Mai mult, fiecare regiune vinicola renumita din vestul Europei avea modelul de sticla, care era ca o pecete pentru zona respectiva.  Sigur, ulterior au aparut etichetele care ne precizeaza toata informatia necesara, insa, initial, forma sticlei spunea totul despre originea vinului.

In timp, s-au remarcat 3 tipuri specifice de sticle de vin: burgundiana, bordoleza si Rieslieng, care, pe vremuri, erau ca o carte de vizita pentru cumparator. Astfel, cumparand o sticla de vin de tip Riesling, stiai ca procuri un vin din zona Germaniei  sau partea de nord a Frantei.  In schimb, daca voiai sa savurezi un vin Pinot Noir cu struguri din Burgundia,  stiai sa iti indrepti privirea catre o sticla burgundiana.  Astazi lucrurile stau altfel, fapt datorat marketingului, informatiilor de pe eticheta, dar si accesului facil la informatie.

Sticla tip Bordeaux (bordoleza)      Sticla tip Burgundy       Sticla de tip Reisling

Sticla de tip Bordeaux (bordoleza)

Dintre aceste 3 modele, in zona noastra cel mai des intalnita este sticla de vin de tip bordoleza sau sticla cu “umeri” patrati, intrucat este sticla utilizata pentru cele mai multe soiuri, in special Cabernet, Sauvignon, Merlot si Sauvignon Blanc. Forma robusta si rezistenta a sticlei de tip bordolez  s-a nascut din idea de eficienta a depozitarii si a transportului, dar si pentru faptul ca s-a crezut ca aceasta forma retine mai bine materialele solide care se depuneau, pe masura ce vinul imbatranea in sticla.

Sticla bordoleza se gaseste in varianta transparenta, destinata vinurilor roze si albe, dar si in varianta de verde olive potrivita vinurilor rosii. Despre semnificatia culorii sticlei si criteriile dupa care se alege culoarea vom vorbi mai jos.

Sticla de tip Burgundy (burgundiana)

Sticla de tip Burgundy este o sticla cu “umerii” lasati si este preferata pentru vinurile Pinot Noir, Chardonnay si Shyrah.  Se stie ca pentru vinurile in sticle de tip burgundy se exclude decantarea, astfel ca pana in zilele noastre, in unele zone ca Burgundia sau Paris, servirea vinului se face fara decantare.

Cu o configuratie mai burgundiana,  avand “umerii” mai putin definiti, sticla Podgoria este o sticla care se evidentiaza prin gravura de struguri in relief si este apreciata in aceasta zona a Europei.

Sticla de tip Reislieng sau Alsace

Sticla Riesling (tipic alsaciană) a aparut la scurt timp după apariţia sticlei bordoleze si este destinata vinurilor seci sau dulci de Riesling, Astazi este preferata si pentru vinurile Gewürztraminer (Traminer roz). Cu o forma mult mai elegantă decât cea bordoleză sau burgundă, sticlele de tip Riesling au avut parte de o transportare mai blanda decat suratele ei, transportul facandu-se pe Rin si, deci, in condiţii mai prielnice decat aveau  aveau parte vinurile franţuzeşti, pe uscat sau pe mare, către Marea Britanie. De altfel, forma ingusta si alungita fac posibila  stocarea unei cantitati mai mari pe vasele de transport.

Importanta culorilor sticlei de vin

Vinul se depoziteaza cel mai adesea in butelii de sticla, care se aleg in functie de tipul si de calitatea vinului, dar si dupa perioada de pastrare. Astfel ca exista diferenta intre un vin cu consum imediat si un vin care se doreste sa “imbatraneasca”. Alegerea culorii pentru o sticlă de vin depinde insa de mai multe criterii: – marketing: sticlele se aleg pentru a se scoate in evidenta nuanta si consistenta vinului. In asemenea cazuri, sticla transparenta este cea potrivita si aleasa.- traditie: multi producatori nu se dezic de traditie si respecta ceea ce au mostenit, iar sticlele preferate sunt cele specifice zonei vinicole.  Adesea acestia prefera sticlele transparente pentru vinuri albe si roze si sticle verzi sau chihlimbar pentru vinurile rosii;- integritatea vinului este definitorie pentru producatorii care apreciaza vinul pe masura ce imbatraneste, iar pentru acest lucru culoarea sticlei joaca un rol important. In acest caz se vor folosi doar sticle verzi, inchise la culoare, intrucat fereste vinul de raze UV si lumina.

In concluzie, culoarea sticlei pentru vin are si ea importanta ei: culoarea transparenta este recomandata vinurilor albe si roze, cu consum imediat  sau cu o pastrare  pentru o perioada mai mica de timp (  vinurile albe se maturizeaza mai repede decat cele rosii), intrucat transparenta sticlei nu fereste vinul  de lumina si raze UV, fapt ce ii poate schimba usor gustul. De altfel, aceste schimbari de gust datorate luminii se numesc „arome usoare”.  Sticlele de culoare verde  si chihlimbar sunt, mai degraba, preferate pentru vinurile  rosii  si de cursa lunga, cu ani de pastrare de la 8 pana la 20. Exista insa mai multe nuante de verde: verde inchis, verde galbui(preferat pentru unele soiuri de vin alb), verde antic (o nuanta de verde care ofera o protectie mai mare UV) si chihlimbar. Sticlele inchise la culoare sunt preferate, in general, de producatorii care au la baza integritatea produsului.

Acestea sunt cele mai comune tipuri de sticle de vin, incorporate in traditiile stravechi ale regiunilor viticole si care au devenit relevante in limbajul cotidian al vinului. Sigur ca, intre timp, pornind de la aceste modele de baza, sticlele s-au diversificat, formele s-au adaptat: au aparut sticle pentru vinuri spumante, cu un strat mai gros de sticla, sticle cu gat mai subtire, mai suple, mai elegante, cu accent de marketing, insa principiile de baza au ramas aceleasi de secole intregi.

Cert este ca, pentru a alege un vin de calitate, un cunoscator fin ar trebui sa incadreze si modul de imbuteliere si tipul de sticla ales.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.