Cu siguranta te-ai convins pana acum ca mierea este produsul perfect. Nutritionistii il considera alimentul-minune, mai cu seama ca este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru sanatatea organismului. Acest lichid vascos si dulce produs de albine nu se altereaza si poate fi pastrat pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de cateva recomandari cu privire la conditiile de pastrare a mierii de albine.
Tocmai ai achizitionat un borcan cu mierea preferata si vrei sa te bucuri de acest aur lichid pentru mai mult timp? Probabil deja te-ai obisnuit sa pastrezi alimentele in frigider si primul impuls a fost sa pastrezi chiar si mierea de albine la rece. Trebuie sa stii, insa, ca frigiderul nu este cel mai bun loc pentru depozitarea mierii de albine. Si asta nu e totul! Descopera in randurile urmatoare tot ce trebuie sa stii despre pastrarea corespunzatoare a mierii de albine.
Conditii de depozitare pentru mierea de albine
Datorita compozitiei sale unice si complexe, mierea este capabila sa nu se deterioreze pentru o perioada lunga de timp, deoarece microorganismele patogene nu supravietuiesc in ea. Insa, daca sunt incalcate conditiile de depozitare a mierii de albine, acest produs apicol isi poate pierde calitatile vindecatoare si vitaminele din compozitie. Si cum nu toata lumea stie sa pastreze mierea in mod corespunzator mierea, iti vom prezenta in randurile urmatoare o serie de recomandari.
- Etanseitate
Una dintre cele mai importante conditii este pastrarea acesteia in recipente de sticla etans.
- Iluminare
Mierea de albine trebuie pastrata intr-un loc intunecat, motiv pentru care nu trebuie amplasata in borcane, pe masa din bucatarie sau pe pervaz. In momentul in care lumina directa a soarelui intra in contact cu produsul apicol, mai ales daca acesta e depozitat intr-un recipient transparent, valoarea sa nutritiva este semnificativ redusa. Chiar daca mierea e depozitata intr-un recipient intunecat, nu e indicat sa tii mierea intr-un loc puternic luminat pentru un timp indelungat, din cauza pericolului de supraincalzire.
- Umiditate
Mierea este un aliment capabil sa absoarba umezeala din aer. Prin urmare, pentru a pastra intacte calitatile benefice ale acestui produs apicol, depozitarea mierii de albine se va face intr-un loc uscat. De asemenea, camera ar trebui sa fie bine ventilata, in asa fel incat sa nu existe mucegai.
- Mirosuri
Mierea este un aliment care poate absorbi cu usurinta mirosurile, motiv pentru care depozitarea mierii de albine nu trebuie realizata langa mirodenii, muraturi, usturoi, ceapa sau substante mirositoare, asa cum sunt vopselele sau benzina. De asemenea, mirosul de fum poate patrunde in compozitia produsului apicol.
- Temperatura
Mierea se pastreaza in locuri racoroase. La temperaturi de peste 20 de grade Celsius, mierea isi poate pierde calitatile vindecatoare si se transforma intr-un simplu aliment dulce. Prin urmare, mierea trebuie pastrata in locuri ferite de caldura.
Sursa foto: Shutterstock
Recipiente ideale pentru depozitarea mierii de albine
Cele mai bune recipiente pentru pastrarea mierii de albine sunt borcanele pentru miere cu capac etans, din sticla. Pentru o inchidere mai stransa, e recomandata alegerea unor capace cu garnituri din cauciuc sau plastic.
Potrivite sunt si butoaiele din mesteacan, fag sau tei, al acror lemn este tratat cu ceara naturala. Recipentele din lemn de conifere, pe de alta parte, nu sunt folosite pentru ca astfel de vase pot transmite mirosuri produsului apicol. De asemenea, nici recipientele din stejar nu sunt recomandate, pentru ca acest lemn se usuca in timp si isi pierde din etanseitate. Pentru depozitarea mierii de albine pot fi utilizate si vase din lut, portelan sau ceramica, atata vreme cat exista posibilitate de inchidere stransa a recipientelor.
Recipientele din plastic pentru depozitarea mierii de albine pot fi utlizate doar daca plasticul prezinta calitate alimentara. Mierea este un aliment capabil de a interactiona cu elementele chimice din plastic si de a le absorbi. Prin urmare, daca mierea a fost achizitionata intr-un recipient din plastic, e recomandat sa fie mutata intr-un recipient mai potrivit. Chiar daca plasticul este de calitate alimentara, nu e recomandat pentru pastrarea mierii de albine pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock
Spatii de depozitare a mierii de albine
Durata substantelor medicinale si a oligoelementelor din compozitia mierii depinde intr-o mare masura de spatiul de depozitare al acestui produs. Insa care este cel mai bun spatiu de depozitare: frigiderul sau camara? Mierea poate fi depozitata si in frigider, intr-un compartiment cu o temperatura de peste 5 grade Celsius, insa modificarile de umiditate, lumina intermitenta si mirosurile celorlalte produse pot fi reale dezavantaje in depozitarea mierii de albine la frigider.
Recomandarea noastra ramane aceea de a pastra produsul apicol in dulapuri sau pe rafturi in camara. Tine cont si de faptul ca nu este indicat sa schimbi frecvent spatiile de depozitare a borcanelor cu miere, din frigider in camara, pentru a evita aparitia condensului.
Sursa foto: Shutterstock
Curiozitati despre depozitarea mierii de albine
Temperatura ideala de pastrare a mierii
Cea mai buna temperatura pentru pastrarea mierii de albine este de la -5 la 20 grade Celsius, temperatura normala a camerei. Asadar, o camera intunecata cu o temperatura constanta, care nu depaseste 20 de grade Celsius este cea mai buna optiune.
Congelarea mierii
Mierea poate fi, intradevar, congelata, insa la o temperatura nu mai mica de -20 de grade Celsius. Aceasta metoda, insa, face destul de dificila scoaterea produsului din recipient. Astfel, trebuie sa alegi recipiente mici, tinand cont ca la inghet, masa lichidului va creste. Prin urmare, produsul apicol nu va fi turnat in recipiente pana la refuz, lasand spatiu suficient la suprafata borcanelor. Decongeleaza mierea fara a scoate capacul, la temperatura camerei.
Pastrarea mierii de albine in faguri
Stiai ca mierea pastrata in ambalajul sau natural are proprietati extrem de benefice? In ceea ce priveste temperatura sau umiditatea, pastrarea mierii de albine in faguri urmeaza aceleasi reguli de depozitare ca si cea obisnuita. Indicata este taierea fagurilor de miere in bucati si depozitarea acestora in borcane de sticla, inchise ermetic.
Cristalizarea mierii
Cristalizarea mierii este un proces natural si un indicator al calitatii mierii. Acest proces nu modifica calitatile nutritionale ale produsului apicol, avand loc datorita particularitatilor compozitiei chimice a mierii, ale carei componente principale sunt glucoza si fructoza. Cu cat exista mai multa glucoza in miere, cu aceasta atat se va transforma mai repede in zahar. De pilda, mierea de floarea-soarelui poate forma cristale inca din fagure.
Valabilitatea mierii de albine
Mierea de albine este un produs natural care nu prezinta o perioada de valabilitate specifica. Aceasta perioada va depinde de cele mai diverse conditii: de la capacitatea albinelor de a colecta suficient nectar, pana la procesul de extractie si compozitia produsului apicol.
Perioada stabilita pentru cat timp poate fi depozitata mierea de albine este variabila. Mierea preambalata pentru magazinele alimentare are o durata de valabilitate de la opt luni pana la doi ani, insa mierea poate fi folosita chiar si dupa aceasta perioada, in cazul in care produsul nu prezinta mirosuri de fermentatie, gust acru sau spuma la suprafata.
Sursa foto: Shutterstock
Speram ca acest ghid de depozitare corespunzatoare a mierii de albine te va ajuta sa pastrezi corect mierea acasa, pentru a te bucura de calitatile vindecatoare ale acestui produs. Si acum, daca tot ti-ai pus pe rafturile din camara toate borcanele cu diverse sortimente de miere de albine, nu uita sa le pui si etichete pentru borcane, pentru a le diferentia mai bine, dar si pentru un aspect aproape la fel de estetic ca cel din magazine!