15 trucuri prin care poti pastra alimentele proaspete pentru mai mult timp Leave a comment

Alimentatia sanatoasa este esentiala pentru pastrarea vitalitatii organismului, dar si a echilibrului emotional. Insa, la fel de importanta precum nutritia sanatoasa este si depozitarea corecta a alimentelor. In acest fel, acestea se vor pastra proaspete pentru mai mult timp, iar bacteriile periculoase vor fi tinute la distanta. Tocmai de aceea, ne-am gandit ca trebuie sa cunosti cateva norme simple de depozitare, pentru ca acestea pot face diferenta intre ingredientele proaspete si sanatoase si cele care pot provoca toxiinfectii alimentare periculoase.

Fie ca este vorba despre frigider, congelator, camara sau pivnita, e important sa descoperim cele mai potrivite metode de depozitarea a alimentelor in asa fel incat acestea sa-si pastreze pentru cat mai mult timp prospetimea si calitatile nutritionale. In randurile urmatoare iti vom prezenta cateva trucuri prin care sa poti pastra alimentele proaspete pentru mai mult timp. Iata de ce reguli trebuie sa tii cont pentru ca alimentele sa fie la fel de bune pentru a fi consumate ca atare sau pentru a fi gatite, chiar si dupa perioade lungi de timp!

Alimente proaspete pe care le poti pastra in frigider

Exista alimente care trebuie pastrate in mod obligatoriu in frigider, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor periculoase. In aceasta categorie intra produsele care au termen de garantie, carnurile preparate pe gratar, deserturile, mancarea gatita si alimentele proaspete. Pentru a avea singuranta pastrarii alimentelor proaspete, iata care sunt cateva din trucurile pe care trebuie sa le aplici in vederea pastrarii alimentelor proaspete in frigider!

Trucuri pentru pastrarea alimentelor proaspete in frigider

  • Regleaza temperatura din interiorul frigiderului – pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor periculoase, e necesar ca temperatura din interiorul frigiderului sa fie intre 0 si 5 grade Celsius.
  • Foloseste un termometru de frigider – daca frigiderul tau nu este dotat cu un sistem de afisare a temperaturii din interior, e indicat sa folosesti un termometru pentru a monitoriza.
  • Fii atent la deschiderea usii frigiderului – pentru ca temperatura sa se mentina constanta in interiorul frigiderului, e important sa nu tii usa frigiderului deschisa pentru prea mult timp, cu atat mai mult in sezonul cald.
  • Dezgheata frigiderul – majoritatea modelelor moderne de frigidere prezinta o functie de dezghetare automata, insa exista situatii in care frigiderul trebuie dezghetat manual. De asemenea, nu e indicat sa pui alimentele in interiorul frigiderului inainte de a fi atinsa temperatura corespunzatoare.
  • Depoziteaza ouale proaspete pe usa frigiderului, la o temperatura intre 1-4 grade Celsius. Pentru a se mentine proaspete, ouale se vor tine in cofraje sau in caserole, separat de restul alimentelor, deoarece pot absorbi mirosurile prin pori si pot fi purtatoare a bacteriei Salmonella.
  • Pastreaza carnea de vita, porc, peste si pui in recipiente sigilate si curate, pentru a evita contaminarea acestora cu bacterii. Dintre toate carnurile, cea de pasare si cea de peste sunt cele mai perisabile.
  • Verdeturile, legumele si fructele se pastreaza in recipiente uscate si acoperite, separate de restul alimentelor si nu se spala pana nu sunt consumate. Ciresele si citricele se mentin proaspete pentru mai mult timp daca le pui in frigider. Pepenele este recomandat sa fie tinut in frigider doar daca este feliat. Radacinoasele precum morcovii, pastarnacul, telina, alaturi de conopida, mazare, salata, varza kale si spanac ar trebui pastrate in frigider in cutia speciala pentru legume.
  • Sunca ambalata, cruda si nepreparata, poate fi pastrata la frigider de la 3 pana la 5 zile. Daca este vorba despre sunca de Parma, Prosciutto sau Serrano, aceasta poate fi consumata chiar si dupa 2-3 luni de cand ai pus-o la rece.
  • Laptele proaspat, branza dulce, smantana si iaurturile trebuie puse la frigider cat mai repede dupa ce au fost cumparate din magazin. Acestea trebuie tinute in recipientele originale. Daca nu le desfaci, acestea pot rezista chiar si pana la o luna, in functie de termenul de valabilitate. Desigur, laptele proaspat poate fi depozitat si in sticle cu dopuri sau borcane la frigider.

Sursa foto: Shutterstock

Alimente proaspete pe care le poti pastra in congelator

Cand vine vorba despre pastrarea alimentelor proaspete pentru perioade lungi de timp, cu siguranta te gandesti la muraturi sau conserve, dar si la congelarea alimentelor. Exista si alimente pe care nu este indicat sa le congelezi, asa cum sunt ouale, iaurtul, laptele, smantana, salatele, ierburile aromatice, castravetii, sucurile proaspete in cutii sau in sticle, carnea ce a fost deja congelata, cartofii cruzi sau boabele de cafea. Iata cateva trucuri pentru a pastra alimentele proaspete in congelator pentru mult timp!

Trucuri pentru pastrarea alimentelor proaspete in congelator

  • Congeleaza alimentele inainte de expirarea termenului de valabilitate – daca alimentele proaspete, asa cum sunt mazarea sau fasolea, au un anumit termen de valabilitate, este indicat ca acestea sa nu depaseasca termenul de valabilitate in momentul in care le-ai pus la congelat.
  • Produsele proaspete se vor pune mai intai la frigider – inainte de congela alimentele proaspete este bine sa le pui mai intai la frigider, in caserole din plastic sau din sticla, pentru ca alimentele sa ajunga la o temperatura scazuta. In acest fel iti vei proteja congelatorul.
  • Foloseste recipiente pentru a congela alimentele, pentru pastrarea alimentelor proaspete la congelator – in cazul in care utilizezi caserole din plastic, ai grija ca acestea sa nu fie pline, deoarece alimentele vor creste in volum. Poti folosi, de asemenea, si pungi din plastic, pe care sa le intepi ca sa iasa aerul.

Sursa foto: Shutterstock

Alimente proaspete pe care le poti pastra in camara sau pivnita

Trebuie sa stii ca nu toate fructele, legumele si verdeturile pot fi tinute la frigider. Astfel, bananele, merele sau rosiile se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei. Alimente precum cartofii, ceapa sau usturoiul, e recomandat sa stea in loc racoros, asa cum sunt camara sau pivnita. Pentru a se pastra mai bine, poti folosi saci din materiale care sa permita fructelor si legumelor o buna aerisiri si care sa nu atraga umezeala. Exista si legume precum vinetele, castravetii si ardeii, care pot fi pastrate atat in frigider, cat si la temperatura camerei. Iata cateva trucuri pentru pastrarea alimentelor proaspete in camara sau pivnita!

Trucuri pentru pastrarea alimentelor proaspete in camara

  • Daca prepari carnati de casa, ideal este sa ii afumi pentru a putea fi pastrati fara probleme in camara sau in pivnita.
  • Poti pastra alimentele proaspete daca le invelesti in folie de aluminiu sau folie din plastic, sau chiar si in recipiente acoperite cu folie. Aluminiul nu poate fi insa folosit pentru alimente cu o aciditate mare, asa cum sunt rosiile, ceapa, rubarba sau sucurile de fructe.
  • Radacinoasele precum morcovii, pastarnacul, patrunjelul, guliile, hreanul sau sflecla pot rezista foarte bine in pivnita, in ladite cu nisip.

Sursa foto: Shutterstock

Pastrarea alimentelor proaspete pentru mai mult timp trebuie sa tina cont de anumite reguli si trucuri, asa cum sunt cele pe care ti le-am mentionat mai sus. In acest fel, te poti asigura ca alimentele isi vor mentine texturile, aromele si proprietatile nutritive, dar si ca vor ramane bune pentru consum chiar si peste cateva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.