Carne de pui la borcan: Cum se prepară corect? Leave a comment

Nici nu a venit bine toamna și suntem siguri că deja te gândești la cele mai savuroase conserve de carne făcute în casă. Și nu numai, căci o dată cu venirea toamnei cămara devine din ce în ce mai plină de bunătăți precum murături la oțet, zacuscă, compoturi, siropuri, gemuri și dulcețuri apetisante. Conservele de carne ocupă, însă, un loc important pe rafturile din cămară, motiv pentru care astăzi îți vom prezenta una dintre cele mai gustoase rețete cu carne de pui la borcan.

Noi am realizat această rețetă de pui la borcan din carne de pui la garniță, urmând rețeta clasică franțuzească de rillette de poulet sau rillettes, așa cum mai este denumită de francezi. Nici nu îți putem povesti cât de gustoasă este această carne de pui la borcan, din pui confiat în untură! Vorbim, practic, despre un pate de pui natural, de casă, cu arome subtile de cimbru și usturoi.

Ești gata să înveți și tu cum se gătește această conservă gustoasă de pui? Descoperă în rândurile următoare cum se prepară corect carnea de pui la borcan!

Ingrediente pentru carne de pui la borcan

Din lista de ingrediente de mai jos am obținut un borcan mare de pate din carne de pui la garniță, însă dacă la masă se așează mai mulți pofticioși sau vei pregăti aperitive pentru platouri festive, poți dubla cantitățile de ingrediente. Iată de ce vei avea nevoie pentru carnea de pui la borcan:

  • 800 g de carne de pui de țară, cu piele și os;
  • 300 g de untură de rață sau gâscă;
  • Sare;
  • Piper negru proaspăt măcinat;
  • Câteva crenguțe de cimbru uscat;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 1 foaie de dafin (opțional);
  • 2-3 crenguțe de rozmarin (opțional);
  • Coajă de lămâie (opțional).

Ingrediente pentru saramură

  • 1 litru de apă rece;
  • 4 lingurițe cu vârf de sare.

Ingrediente pentru servire

  • Castraveți murați;
  • Muștar;
  • Pâine prăjită;
  • Ceapă roșie și usturoi;
  • Boia dulce.

Pe lângă aceste ingrediente, vei mai avea nevoie și de un borcan mediu sau de câteva borcane mici pentru păstrarea cărnii de pui în condiții optime până la servire. De asemenea, vei mai necesita și capace pentru borcane, alese în funcție de dimensiunile borcanelor utilizate.

Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare al conservei de carne cu pui

Acum că ai la îndemână toate ingredientele de care ai nevoie, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos cum poți prepara cea mai gustoasă carne de pui la borcan, după rețeta franțuzească.

Marinarea cărnii pentru pui la borcan

Așa cum bine știm, saramura ajută la frăgezirea cărnii și la sărarea acesteia în profunzime. Tocmai de aceea, înainte de a începe rețeta propriu-zisă de carne de pui la borcan, carnea de pui se marinează. Alege un vas încăpător în care să pui carnea de pui. Amestecă separat 1 litru de apă și 4 lingurițe cu vârf de sare. Amestecă bine saramura și apoi toarn-o peste carnea de pui. Acoperă vasul cu o folie de plastic și dă carnea de pui la frigider pentru 24 de ore. După acest timp, scoate puiul din saramură, scurge-l și șterge-l bine cu șervete absorbante.

Pregătirea cărnii de pui pentru garniță

În etapa următoare vom pregăti carnea de pui pentru garniță. Taie puiul în cuburi de circa 4 cm, cu tot cu oase și piele. Pregătește alături și crenguțele de cimbru uscat, alături de usturoi. Alege o tavă termorezistentă și adaugă în aceasta cuburile din carne de pui. Toacă mărunt usturoiul și presară-l peste carnea de pui, alături de cimbru. Acesta este momentul în care poți adăuga și alte mirodenii precum frunze de dafin, rozmarin, chimen, fulgi de ardei și altele. Râșnește tot acum și piperul negru și presară-l peste carnea de pui.

Amestecă bine toate ingredientele menționate. Ulterior, pune deasupra cărnii untura de rață sau de gâscă. Desigur, poți folosi și untură de casă de porc, însă rețeta va fi mult mai sănătoasă folosind alte tipuri de untură.

Coacerea cărnii de pui cu untură la cuptor

Odată ce ai adăugat în tava de copt toate ingredientele, pornește cuptorul la 125 de grade Celsius, respectiv treapta joasă pentru cuptoarele cu gaz și introdu tava cu carnea de pui și untură. Setează cronometrul la 5 ore și încet, încet, vei observa cum bucătăria este învăluită în cele mai faine arome de cimbru și usturoi. Carnea de pui va fi atât de fragedă și de suculentă, încât se va desprinde singură de pe oase.

Deșirarea cărnii de pui confiată în untură

Lasă carnea de pui la răcorit pentru circa 30 de minute, apoi strecoară totul printr-o sită. Vei obține astfel un bol cu untură aromată cu cimbru și usturoi și o strecurătoare cu bucăți de carne cu piele și oase. Alege carnea de pui și pielea de pe oase și transferă-le într-un vas curat. Deșiră apoi manual carnea de pui în zdrențe, mergând pe traseul natural al fibrelor de carne. Adaugă pe deasupra 3-4 linguri din untura topită și asezonează suplimentar carnea de pui cu sare și piper măcinat.

Depozitarea cărnii de pui la borcan

Înainte de a depozita carnea de pui la borcan va fi nevoie să speli bine și să sterilizezi borcanele. Există o mulțime de metode prin care o poți face și ți-am vorbit despre acest aspect într-un articol anterior despre sterilizarea borcanelor cu dulceață. Procesul de sterilizare al borcanelor pentru zdrențele din carne de pui este similar.

Odată ce borcanele și capacele sunt perfect sterilizate, nu mai rămâne decât să umpli borcanul sau borcanele mai mici cu zdrențe de pate de pui și să le apeși bine cu o furculiță, pentru a nu rămâne goluri. Toarnă apoi peste carnea de pui la borcan și restul de untură. Lasă apoi borcanele deschide pe masă pentru câteva ore, până ce totul s-a răcorit, iar untura începe să se solidifice.

Nu se vor închide ermetic capacele peste carnea de pui caldă, căci se vor forma picături de apă de la condens, care vor duce la râncezire. La final, pune capacele și dă borcanele la frigider, unde pot sta chiar și pentru câteva luni. Când untura este solidă, poți presăra pe deasupra și puțină pudră de paprika, pentru un aspect și mai apetisant. Carnea de pui la borcan poate fi depozitată chiar și pe rafturile din pivniță, dacă este un spațiu suficient de răcoros, alături de frunza de viță de vie la borcan.

Sursa foto: Shutterstock

Cum poți servi carnea de pui la borcan?

Cel mai delicios mod în care poți servi această conservă de carne la garniță este alături de felii prăjite de pâine făcută în casă. Curăță și două cepe, alături de câțiva căței de usturoi, scoate și niște castraveți murați dintr-un borcan și te poți așeza la masă alături de toți cei dragi din familie. Te asigurăm că dacă vei pregăti câteva tartine cu ceapă, usturoi, castraveți murați și puțin pătrunjel verde proaspăt tocat, acestea vor dispărea de pe masă cât ai zice rillettes!

Sursa foto: Shutterstock

Te-am convins să prepari și tu o gustoasă carne de pui la borcan după rețeta clasică franțuzească? Doar ai văzut că nu este deloc greu de preparat și cu siguranță vei reuși să-i încânți pe cei din familie cu talentele tale culinare. Testează și tu această rețetă cu carne de pui și convinge-te de aromele sale delicioase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.