Muraturi la otet: Cum alegi borcanele potrivite? Leave a comment

Fara indoiala, bunicile noastre stiau mult mai multe despre muraturi decat stim cei mai multi dintre noi, in prezent. Acest lucru pentru ca murarea este unul dintre cele mai vechi procedee de conservare a legumelor, ramas neschimbat de mii de ani. In trecut, in lipsa frigiderelor si congelatoarelor, pastrarea legumelor sub forma de muraturi in sezonul rece era una dintre putinele posibilitati de conservare.

Candva, termenul de a mura facea referire la procesul de fermentare, aceasta avand loc doar la muraturile in saramura. Muraturile la otet sunt mai degraba marinate, legumele puse in otet devenind bune de consum atunci cand marinada acida actioneaza un timp asupra lor. In prezent, ambele sortimente sunt denumite cu acelasi termen, ca urmare a faptului ca sunt folosite in acelasi mod.

Articolul de astazi este dedicat muraturilor la otet si ofera un set de sfaturi si reguli de urmat pentru conservarea legumelor in otet, dar si informatii cu privire la alegerea borcanelor potrivite pentru muraturi.

Sfaturi de preparare pentru muraturi la otet

Asa cum se intampla si in cazul muraturilor in saramura, si muraturile la otet necesita anumite sfaturi in ceea ce priveste etapele de preparare. Descopera in randurile de mai jos cateva sfaturi esentiale cu privire la prepararea muraturilor in otet.

Alegerea legumelor

Cel mai adesea, la noi in tara se mureaza in otet castravetii si gogosarii. Destul de raspandite sunt si gogonelele murate prin acest proces. Preferatele multora sunt muraturile asortate, puse la otet in butoaie sau in borcane mari. Si daca tot am adus vorba despre aceste muraturi asortate, trebuie sa ai asteptari realiste in ceea ce priveste rezultatul. Murand laolalta castraveti, gogosari, gogonele sau pepeni, de exemplu, nu te poti astepta ca toate legumele sa aiba o textura identica dupa murare. Oricare ar fi legumele alese, insa, ai grija sa folosesti legume de calitate.

Sarea recomandata

Multe voci sustin ca iodul, prezent in sarea de masa din comert, ar influenta intr-un mod negativ muraturile. Pe de alta parte, exista studii realizate, care demonstreaza ca iodul nu are o influenta negativa asupra calitatii muraturilor. Cert este ca, in sezonul toamnei, in magazine apare asa numita „sare pentru muraturi” sau „sare pentru industria alimentara”. De asemenea, exista sortimente de sare pentru muraturi care contin iod si sortimente care nu-l contin deloc. Sarea poate proveni din surse diverse, putand fi atat sare marina, cat si sare de ocna. Indiferent de compozitia si de provenienta sa, atata timp cat este recomandata pentru muraturile la otet si alte conserve, o poti folosi si tu pentru prepararea muraturilor.

Apa

Exista multe zone din tara noastra, chiar daca foarte putine, in care oamenii au acces la apa acumulata natural in zacamintele de sare. Aceasta apa este 100% naturala si contine procentul ideal de sare, la randul ei 100% naturala. Restul gospodarilor trebuie sa se descurce, insa, cu ce au la indemana. Si cum stim cu totii ca apa de la retea este tratata cu clor si este foarte dura, o alternativa practica devine apa plata, care poate fi folosita cu succes pentru muraturile la otet.

Otetul

Otetul folosit pentru muraturi este un subiect delicat in randul gospodinelor, mai cu seama ca o concentratie gresita de otet poate crea probleme. De asemenea, pe piata exista numeroase oteturi naturale, obtinute prin fermentarea si oxidarea vinului, merelor sau a diverselor fructe. Mai exista si oteturi industriale, obtinute prin sinteza, din apa cu ados de acid acetic concentrat. Chiar daca sortimentele industriale sunt mai ieftine, in cazul muraturilor la otet calitatea trebuie sa primeze.

Asadar, atunci cand cumperi otetul este necesar sa analizezi eticheta acestuia, care trebuie sa contina indicatia clara ca otetul a fost obtinut prin fermentarea unui singur ingredient. Totodata, trebuie sa alegi retete de muraturi la otet care specifica in mod clar concentratia otetului folosit. De pilda, nu vom folosi un otet de 20°, daca reteta specifica otet de 9°, caci muraturile vor iesi extrem de acre si ar putea chiar sa ne afecteze sanatatea.

Marinada echilibrata pentru muraturi la otet

Muraturile la otet pot avea un gust delicios, insa acest lucru se intampla atunci cand marinada are un gust echilibrat, intre dulce, sarat si acru. Spre deosebire de muraturile in saramura, muraturile la otet contin si zahar. Oricat de mult am dori sa-l evitam, e imposibil sa obtinem un gust delicios combinand doar otet cu apa si cu sare. O alternativa, posibila in unele cazuri, poate fi inlocuirea zaharului cu miere de albine pentru retete precum cea de ardei iuti murati sau salata de sfecla rosie.

In concluzie, atunci cand o reteta de muraturi la otet recomanda folosirea zaharului, acesta nu poate fi evitat sau redus. Odata redus, celelalte doua gusturi ajung sa fie predominante, ceea ce rupe echilibrul. Acest aspect nu poate fi rezolvat nici reducand restul ingredientelor, pentru ca astfel vei obtine o marinada mult prea slaba, in care legumele nu vor avea cum sa se conserve.

Condimentele folosite pentru muraturi la otet nu sunt folosite doar pentru aroma sau iuteala, ci si pentru rolul conservant al acestora. Mararul, frunzele de dafin, de leustean sau de telina, usturoiul sau cimbrul vor da savoare si o aroma irezistibila muraturilor. Pe de alta parte, boabele de mustar, ardeiul iute si hreanul nu numai ca ofera un gust picant muraturilor la otet, insa au si rolul de a mentine muraturile tari.

Sursa foto: Shutterstock

Reguli de urmat pentru muraturi la otet

Regulile prezentate mai jos se aplica tuturor legumelor conservate, indiferent daca vorbim despre muraturi in saramura sau muraturi la otet. Iata ce reguli trebuie sa urmezi pentru obtinerea unor muraturi ca la carte:

  • Tine cont de igiena

Igiena materiilor prime folosite, a ustensilelor, a recipientelor si a modului de lucru sunt esentiale atunci cand pregatesti muraturi. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este ca bacteriile benefice, care fac sa se intample procesul de murare, sa intre in concurenta cu alte microorganisme! Ciupercile, mucegaiurile, bacteriile, toate acestea pot afecta calitatea muraturilor. Foloseste, asadar, borcane si capace pentru borcane sterilizate. In cazul in care folosesti butoiase pentru muraturi, ele se vor opari cu apa clocotita. De asemenea, legumele se vor spala in multe ape reci.

  • Ai grija la alegerea legumelor

Pentru muraturi la otet si nu numai este indicat ca legumele sa ajunga la gradul optim de coacere, respectiv maturitate. Acesta este momentul in care legumele concentreaza cea mai mare cantitate de principii nutritive. Exceptie de la regula fac gogonelele. De asemenea, legumele folosite trebuie sa fie sanatoase, fara pete si alte defecte.

  • Asigura-te ca ai un loc de depozitare

Conditiile optime de pastrare pentru muraturi implica spatii racoroase si intunecoase. Prin urmare, inainte de a pune muraturi la otet, asigura-te ca ai la dispozitie fie o camara bine ventilata, fie un beci uscat si curat, pentru a putea pastra astfel muraturile pentru cat mai mult timp.

Sursa foto: Shutterstock

Cum alegi borcanele potrivite pentru muraturi?

Pentru a alege cele mai bune borcane pentru muraturi este indicat sa calculezi cantitatea de muraturi pe care vrei sa o pregatesti si, in functie de asta, vei selecta borcanele. De asemenea, este important si ce muraturi vrei sa pui pentru iarna. De pilda, pentru castraveti in otet poti alege borcane mici, gura acestora fiind mai stramta pentru ca si legumele sunt mici. In schimb, pentru gogosarii intregi si pentru gogonele se vor alege borcane medii sau mari, intrucat gura acestora trebuie sa fie suficient de larga inca legumele sa incapa intregi.

Este important, totodata, sa alegi borcane care se inchid etans, pentru ca odata cu patrunderea aerului, muraturile la otet isi vor pierde din proprietati. Mai mult decat atat, ai grija ca aceste recipiente sa nu fie crapate, zgariate sau ciobite, in cazul in care doresti sa le folosesti pe cele de anul trecut. In cazul in care folosesti un borcan crapat, exista riscul ca acesta sa se sparga si sa fie nevoie sa arunci continutul la gunoi. In final, este de prisos sa mentionam ca borcanele se vor spala bine cu apa si detergent si apoi se vor steriliza corespunzator, inainte de a le folosi pentru retetele de muraturi la otet.

Speram ca la finalul acestui articol sa ai notiuni clare in ceea ce priveste pregatirea muraturilor la otet si ca vei tine cont de recomandarile noastre privind alegerea celor mai potrivite borcane pentru muraturi. In acest sens, te asteptam in magazinul online Depozitul de ambalaje pentru a achizitiona cele mai bune borcane pentru muraturi la otet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.