Cum să prepari roșii la borcan pentru a le păstra gustul de vară în timpul iernii

Nu știm despre tine, dar noi deja am început să pregătim conserve pentru iarnă, mai ales că grădina ne așteaptă plină de roade numai bune de cules și de pus la păstrare pentru iarnă. Și dacă ne urmărești pe blog de ceva vreme, cu siguranță ai descoperit până acum pasiunea pe care o avem pentru conserve de iarnă, fie că vorbim despre pepeni murați pentru iarnă sau despre zacuscă de vinete la borcan. Continuăm astăzi seria rețetelor cu roșii la borcan pentru iarnă, un preparat gustos, care cu siguranță va face deliciul mâncărurilor tale în sezonul rece.

Ești gata să păstrezi roșiile de vară pentru lunile reci de iarnă? Atunci este musai să parcurgi articolul următor pentru a descoperi modul de preparare al roșiilor la borcan, alături de alte informații utile precum alegerea roșiilor perfecte pentru conserve și materialele necesare pentru a le pune la borcan. În plus, îți vom oferi și câteva sfaturi utile pentru a obține cele mai gustoase roșii la borcan pentru iarnă. Îți garantăm că în urma acestui articol îți vei îmbunătăți și mai mult abilitățile de conservare a roșiilor!

Importanța alegerii roșiilor potrivite pentru conservare

Alegerea roșiilor potrivite pentru conservare este esențială pentru a obține rezultate delicioase. Trebuie să știi că nu toate soiurile de roșii sunt potrivite pentru rețeta de roșii la borcan pentru iarnă, întrucât multe pot deveni mult prea moi sau pot dezvolta semne de putrezire în timpul conservării. Pentru a evita aceste situații este important să selectezi roșii sănătoase, bine coapte și suficient de tari pentru a rezista procesului de conservare. Este recomandat să eviți roșiile cu pete sau semne de putrezire, deoarece acestea pot afecta calitatea și siguranța conservelor.

Pentru a alege cele mai bune roșii pentru conservare, trebuie să urmărești câteva caracteristici importante:

  • roșiile trebuie să aibă o culoare intensă, care să indice o coacere uniformă a fructului și o concentrație mare de nutrienți și arome;
  • roșiile trebuie să fie ferme la atingere, însă nu foarte tari, pentru a se menține intacte în timpul procesului de conservare;
  • roșiile trebuie culese când sunt complet coapte, însă nu supracoapte.

Astfel, selectarea roșiilor potrivite pentru conservare este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate. Alegerea roșiilor sănătoase, bine coapte și suficient de tari, precum și recoltarea acestora în momentul optim și cunoașterea soiurilor potrivite sunt factori cheie pentru a obține roșii la borcan pentru iarnă excelente.

Sursa foto: FreePik

Ingrediente pentru roșii la borcan pentru iarnă

Acum că știi exact cum să alegi cele mai bune roșii pentru conservare, îți vom dezvălui în continuare lista de ingrediente de care vei avea nevoie pentru 5 borcane de 640 ml de conservă de roșii întregi. Menționăm că această rețetă de roșii la borcan se prepară fără sare sau conservanți, pentru păstrarea ideală a gustului roșiilor de vară. Iată care sunt ingredientele necesare!

  • 2 kg de roșii bine coapte;
  • 10 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • apă fierbinte.

Ustensile pentru conservele de roșii

Sursa foto: Shutterstock

Cum prepari roșii la borcan pentru iarnă

Acum că ai toate ingredientele și ustensilele la îndemână, să dăm startul roșiilor la borcan după rețeta tradițională de conservă de roșii întregi. Hai să trecem împreună prin etapele de preparare și să „încărcăm” rafturile din cămară cu cele mai bune roșii la borcan!

Decojirea roșiilor crude prin opărire

Pentru început, se vor spăla bine roșiile, pentru a elimina orice urmă de praf sau murdărie, implicit pentru a asigura conserve de calitate. Ulterior, crestează roșiile cu un cutit la capătul mai țuguiat. Pune apoi apa la fiert într-o oală largă, iar când aceasta dă în clocot, cufundă roșiile întregi în ea. Lasă roșiile să se opărească pentru 10-20 de secunde în apa fierbinte, apoi scoate-le cu o spumieră într-un castron plin cu apă rece. Scoate-le apoi imediat din apa rece și decojește-le.

Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru conserve

La fel de importantă este și etapa sterlizării borcanelor, întrucât și aceasta garantează gustul și calitatea roșiilor la borcan. Procesul va fi similar sterilizării borcanelor cu dulceață, pe care l-am descris pe larg într-un articol anterior de pe blog. Prin urmare, poți opta pentru sterilizarea borcanelor și capacelor în cuptorul cu microunde, în cuptorul de la aragaz sau în mașina de spălat vase.

Montarea roșiilor la borcan pentru iarnă

Odată ce borcanele și capacele au fost sterilizate corespunzător, îndeasă în fiecare borcan cât mai multe roșii întregi, fără pieliță. Pune apoi o oală cu apă la fiert (aproximativ 300 ml pentru fiecare borcan) și las-o să clocotească pentru 2-3 minute, apoi oprește focul. Cu ajutorul unui polonic, toarnă apa fierbinte în fiecare borcan, având grijă ca acestea să fie așezate pe o tavă metalică, care să preia șocul termic.

Adaugă apoi în fiecare borcan câte 2 lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors, apoi înfiletează strâns capacele. Zeama de lămâie are rolul de a păstra culoarea frumoasă și deschisă a roșiilor în timpul conservării. De asemenea, ține cont ca apa fiartă să fie până la 1 cm sub buza borcanului.

Sterilizarea roșiilor la borcan în bain marie

După ce ai înfiletat bine capacele borcanelor, așterne o cârpă de bucătărie pe fundul unei cratițe încăpătoare, după care pune borcanele pe cârpă și toarnă apă rece până la 3/4 din înălțimea lor. Nu se va pune niciodată apă până la buza borcanelor sau peste nivelul acestora. Deasupra borcanelor se așează o a doua cârpă umezită.

Pune cratița pe foc mic-mediu și așteaptă momentul în care apa din cratiță începe să clocotească. Din acel moment se cronometrează 60 de minute. Apoi se stinge focul și se trage cu grijă cratița deoparte. În acest moment, borcanele cu roșii pentru iarnă se vor acoperi imediat cu un prosop gros curat și se lasă câteva ore să se răcorească încet.

Păstrarea roșiilor la borcan pentru iarnă

După răcirea completă a borcanelor cu roșii întregi, acestea se pot așeza pe rafturile din cămară. Vei observa că roșiile se vor ridica puțin la suprafață, însă acest proces este unul normal. Deja ți-am oferit idei pentru o cămară organizată, așa că te sfătuim să așezi conservele de roșii pe rafturile din mijloc ale cămării și să alegi etichete pentru borcane, în așa fel încât totul să fie foarte bine pus la punct.

Sursa foto: Shutterstock

Alte rețete similare de roșii la borcan pentru iarnă

Pe lângă varianta clasică de roșii întregi la borcan prezentată anterior, există o mulțime de alte modalități delicioase de conservare a roșiilor la borcan pentru sezonul rece. Iată care sunt acestea!

  • Bulion de roșii pentru iarnă, preparat din roșii cărnoase și sare, piper, zahăr sau diverse arome, în funcție de preferințe (usturoi, țelină, busuioc și altele);
  • Roșii întregi în bulion la borcan, preparat din roșii întregi, bulion proaspăt de roșii și sare;
  • Cuburi de roșii la borcan pentru ciorbe și alte preparate, preparate din roșii opărite și curățate de pieliță, bulion de roșii proaspăt și, opțional, leuștean sau ierburi aromatice;
  • Sos de roșii aromat pentru paste, preparat din roșii cărnoase, ceapa, usturoi, ulei de măsline, frunze de busuioc, sare și piper măcinat.

Sursa foto: FreePik

Sfaturi și trucuri pentru cele mai bune roșii la borcan pentru iarnă

La final, am promis că-ți vom oferi și câteva sfaturi de preparare, pentru a ne asigura că vei obține cele mai gustoase roșii întregi la borcan. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru arome excelente ale mâncărurilor în timpul sezonului rece!

1. Alege soiul de roșii potrivit pentru conserve

Așa cum menționam la începutul articolului, nu trebuie desconsiderată alegerea roșiilor potrivite pentru rețeta de roșii la borcan. Înainte de a începe procesul de conservare, este esențial să alegi un soi de roșii potrivit. Nu toate tipurile de roșii sunt ideale pentru conservare. Este important să optezi pentru roșii bine coapte, care să aibă o consistență fermă și un gust intens.

2. Sterilizează borcanele pentru conservarea roșiilor

Pentru a asigura o conservare sigură și de lungă durată, borcanele în care vei păstra roșiile trebuie să fie perfect curate și sterilizate. Un mod eficient de a le steriliza este prin fierberea lor într-o oală cu apă timp de aproximativ 10-15 minute. De asemenea, capacele borcanelor trebuie fierte separat pentru a evita ruginirea lor și pentru a se asigura o închidere adecvată.

3. Adaugă condimente în rețetele de roșii la borcan

Pentru a îmbogăți gustul conservelor de roșii, poți adăuga în borcane diverse condimente și ierburi aromatice. Frunzele de dafin, boabele de piper, usturoiul sau busuiocul sunt doar câteva exemple de condimente care pot aduce un plus de savoare conservelor tale. Însă, trebuie să fii atent la cantitățile utilizate pentru a nu le supraîncărca cu arome.

4. Asigură etanșeitatea borcanelor cu roșii

Un aspect crucial în procesul de conservare este asigurarea etanșeității borcanelor. Este esențial să te asiguri că borcanele sunt perfect închise, pentru a evita intrarea aerului și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Dacă borcanul nu este etanș, conserva se poate altera și nu va rezista pe termen lung. Verifică cu atenție capacele și asigură-te că nu există fisuri sau alte defecte care ar putea compromite etanșeitatea.

Sursa foto: Shutterstock

Prepararea roșiilor la borcan pentru a le păstra gustul de vară în timpul iernii este un proces atent detaliat în acest articol. Ne-am concentrat pe importanța selecției roșiilor, pregătirea acestora pentru conservare și echipamentele necesare. Ține și tu cont de pașii de conservare menționați în acest articol, dar și de sfaturile prezentate, pentru a te bucura în sezonul rece de cele mai bune roșii la borcan. La câte borcane ai la dispoziție în magazinul Depozitul de Ambalaje, să tot prepari cele mai diverse conserve pentru iarnă!