Siropurile naturale, facute in casa, nu sunt dificil de realizat si au o multime de avantaje: unele au beneficii pentru sanatate, altele pot fi adaugate la diverse cocktailuri, sosuri pentru fripturi sau chiar deserturi.
Cum se obtin siropurile naturale
Siropurile sunt, in general, preparate din apa si zahar in cantitati egale, la care se adauga diverse plante sau flori. In general se realizeaza cantitati generoase pentru a avea la dispozitie o perioada mai mare de timp, ori de cate ori se doreste consumarea ca atare sau in preparate.
In mod traditional, pentru siropuri se utilizează zahar tos, granulat, insa poti folosi cu succes si zahar brun la care se adauga muguri de brad, rozmarin, hibiscus, levantica, flori de soc, menta si nu numai. Zaharul ajuta la conservarea siropului si il face rezistent in timp.
Pentru prepararea acestuia, se adauga intr-o cratita apa si zahar in aceeasi cantitate si se lasa pe foc pana ce zaharul se topeste in totalitate, dupa care se adauga si plantele dorite. Cand se raceste putin, siropul se strecoara si se depoziteaza in diverse recipiente.
Inainte de a fi introduse in compozitia siropurilor, plantele si florile trebuie spalate foarte bine. Daca doresti ca siropul sa aiba o consistenta mai vascoasa, adauga mai mult zahar. Cantitatea folosita va determina si termenul de valabilitate. Cu cat se pune mai mult zahar in compozitie, cu atat acesta va rezista mai bine.
Folosite in cocktailuri, acestea anuleaza din gustul amarui al anumitor bauturi alcoolice. De asemenea, daca esti pasionat de gatit, iti recomandam sa iti lasi imaginatia libera si sa folosesti siropuri la anumite fripturi, sosuri sau pentru a insiropa clatitele sau tortul.
Cum se depoziteaza siropurile naturale
Sursa foto: Pixabay.com
In functie de modul in care sunt realizate, siropurile pot rezista pana la sase luni, iar la congelator pana la un an. Modul in care sunt pastrate lichidele in diverse recipiente va determina cat de bine va fi conservat si termenul de valabilitate.
Cel mai indicat este ca siropurile sa fie depozitate in recipiente din sticla, inchise ermetic cu capace. Pot fi sticle sau borcane, de diverse forme sau dimensiuni. Este in regula sa fie depozitate si in recipiente de plastic, insa acestea sunt mai dificil de sterilizat, existand riscul ca siropul tau sa se contamineze cu anumite bacterii.
Prin sterilizarea borcanelor se elimina germenii ce se gasesc pe diverse suprafete. Primul pas din acest proces de sterilizare consta in spalarea vaselor de pastrare in apa cu detergent de vase. Dupa clatirea lor, se vor scufunda in apa fierbinte unde se lasa cateva clipe pentru distrugerea prin fierbere a bacteriilor ce pot altera procesul de conservare.
Se scot sticlele si borcanele, alaturi de capacele aferente, din apa clocotita, si se introduc la cuptorul pornit, dar la temperatura mica. Se vor lasa borcanele aproximativ 15 minute pentru a se usca, dar si pentru a obtine o sterilizare ca la carte.
Atentie! Cand se manevreaza recipientele fierbinti se vor folosi manusi pentru bucatarie, pentru evitarea arsurilor si accidentarilor.
Se scot sticlele sau borcanele din cuptor si se lasa la racit, dupa care se toarna siropul. Se inchid ermetic, fara a atinge in niciun moment interiorul recipientelor. Aceeasi procedura se aplica si in cazul dulceturilor si gemurilor. Acestea se depoziteaza in locuri ferite de lumina directa a soarelui si de temperaturile ridicate, preferabil in beci si chiar in frigider.
Pastrarea lichidelor in diverse recipiente
Conteaza foarte mult modul in care siropurile, dulceturile sau lichidele sunt puse la pastrare. Daca vrei sa te bucuri de un sirop mai mult timp, il poti congela, insa nu intr-un recipient din sticla ce risca sa se sparga la temperaturi scazute.
Opteaza pentru pungi cu inchidere ermetica, de tipul celor cu fermoar, sau pentru recipiente din plastic. Nu uita sa folosesti etichete pentru a nota data la care a fost facut siropul pentru a nu-l lasa foarte mult timp neconsumat.
In cazul in care il depozitezi la frigider sau in camara pentru a avea in permanenta acces la acesta, asigura-te ca nu folosesti nicio lingurita sau alt accesoriu pentru a scoate siropul, ci incearca sa torni direct din sticla. Oricat de curata ar fi bucataria, tacamurile intra in contact cu diverse suprafete pe care se pot regasi bacterii. Odata introduse in recipientul in care este depozitat siropul, poate fi periclitata durata de viata a lichidului si favorizata aparitia mucegaiului.
Uneori, se pot observa formarea unor cristale de zahar in interiorul recipientului in care siropul a fost depozitat. Pentru a evita acest lucru, poti adauga zeama de lamaie. Acidul citric va impiedica formarea acestor cristale si, in plus, ii va oferi si o aroma proaspata.
Siropurile sunt usor de obtinut, rezista pana la cateva luni si au la baza doar cateva ingrediente. Alege sa depozitezi siropurile eficient, pentru a te bucura de savoarea lor la diverse ocazii!