Preparatele cu frunza de vita de vie sunt populare in bucataria balcanica, in Europa de Est, dar le gasim si in bucataria turceasca sau libaneza. Se manca in Grecia, Turcia, in Republica Moldova dar si in restaurantele libaneze din Bucuresti.
Sărmăluțele în foi de viță sunt mai ușoare decât cele cu varză, iar mulți sunt de părere că sunt și mai gustoase. Pentru a-i impăca pe toți, asigurați-vă că aveți din ambele în această iarnă. Iată cum pui frunze de viță de vie la păstrare.
Exită nu doar una, ci mai multe metode de păstrare a frunzelor de viță de vie peste iarnă.
Prima metodă ar fi conservarea lor în sare/saramură, puse cu grija in borcane , conservarea în sticle de plastic (fără sare) și o a treia metodă, cea a conservării lor prin congelare, adică prin păstrarea lor la congelator. Mai jos veti gasi detalii pentru fiecare dintre metode.
Cum se aleg frunzele de vita de vie?
Orice metoda de conservare a frunzei de vie ati alege : fie vita de vie la congelator, fie vita de vie la borcan, exista cativa pasi importanti de luat in calcul.
– se aleg frunze tinere, nestropite care se culeg, de preferat, inainte sa infloreasca via. Marimea frunzei trebuie sa fie medie, iar frunzele trebuie sa aiba o culoare de verde crud, fara nervuri proeminente. Mai-iunie este perioada potrivita din an pentru culesul acestora.
– urmatorul pas este ruperea coditei de la fiecare frunza, fapt ce permite rularea mai multor frunze pentru a fi puse in borcane sau congelator.
– se spala frunzele bine si se lasa la uscat
Exista o metoda de conservare mai aparte, in sticle din plastic ( pet-uri), care nu necesita spalarea si uscarea frunzelor. Se pun doar frunze curate intr-o sticla uscata, se inchide ermetic cu capac din plastic si se pune la pastrat in camara. Ideea e să încercăm să punem în sticlă cât mai multe frunze așa încât să eliminăm aerul care le-ar putea oxida în timp.
Desi varianta de mai sus e mai simpla, multe gospodine opteaza totusi pentru pastrarea vitei de vie in borcane. Aceasta procedura presupune alti cativa pasi.
Cum se face saramura?
In functie de cantitatea de frunze, se aleg borcanele potrivite. Frunzele spalate si uscate se ruleaza cate 3-4 si se fac sul, apoi se introduc in borcan. Saramura se face din apa si sare neiodata. Ponderea este de 500 ml de apa si 10-12 gr de sare. Cantitatea aceasta ajunge pentru 2 borcane de 370 ml. Apa cu sare se da in clocot 2-3 minute, apoi se lasa la racorit 10 min
Cum se conserva frunza de vita
Ca sa fie mai usor de rulat, puteti aseza frunzele in sir, usor suprapuse una peste alta, apoi le rulati si le puneti in borcan. Inainte de acest pas nu uitati sa sterilizati borcanele J. Dupa ce ati pus sulul cu frunze in borcan, turnati saramura fierbinte peste el. Unele gospodine mai pun corcoduse verzi printe sulurile de frunze, pentru a da o aroma usor acrisoara si aparte. Dar acest aspect tine de gust si nu este absolut necesar. Se scutura usor borcanul pentru a iesi bulele de aer si se mai toarna saramura daca mai este nevoie. Apoi inchideti borcanele cu capace cu filet si….gata. Pot merge in camara.
Cum alegi borcanele potrivite?
La capitolul borcane treaba este relativ simpla. Optati petru borcane medii, astfel incat sa folositi un borcan la o mancare. Odata deschis recipientul, produsul nu isi mai pastreaza din proprietati pentru o utilizare ulterioara. Daca pregatiti sarmalute pentru o familie cu 2 membri, un borcan de 370 ml ar trebui sa fie suficient. Aveti grija sa sterilizati borcanele inainte de utilizare si, de asemenea, sa atrageti o atentie deosebita capacelor, care nu se recomanda sa fie refolosite.
Pentru cea de-a treia metoda, congelarea, frunzele trebuie mai întâi spălate și apoi scurse bine de apă după care:
- Fie le opărim pentru 30 secunde într-o saramură, le scoatem apoi și le punem în apă rece pentru 2-3 minute după care le scoatem, lăsăm la scurs și apoi le grupăm, suprapunem câte 10-12 frunze, le rulăm, le punem în pungi și le dăm la congelator.
- Fie le punem direct așa cum sunt ele, fără a fi opărite înainte. Procedăm la fel, punându-le în pungi de plastic cam atat, cât știm că vom găti o singură dată, ca să ne fie ușor de dezghețat pe timpul iernii.
Ati vazut in cele de mai sus cat de simplu este sa pastram din aromele si darurile naturii. Tot ce trebuie sa facem este sa indraznim! Pe langa gustul specific, sa nu uitam de beneficiile si nutrientii pe care ni le ofera frunzele de vita de vie, ele fiind adevarate leacuri în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, ne ajută să slăbim, sa vedem mai bine, să ne purificăm organismul şi să ne asigurăm o sănătate bună pe termen lung.
Sa aveti spor si pofta!