Acum, aproape la final de toamnă, toate gospodinele gătesc, care mai de care, tot felul de conserve pentru iarnă, după rețete tradiționale transmise de la bunici și părinți. Ușor, ușor, cămara se umple cu borcane de zacuscă, zarzavaturi, murături la oțet, siropuri, compot sau lichioruri, toate menite să facă deliciul meselor de iarnă în familie. O astfel de conservă este și ghiveciul de legume pentru iarnă, cu sau fără orez.
Să nu mai vorbim că acest ghiveci de legume la borcan este ideal pentru perioada postului, este extrem de gustos și îți oferă posibilitatea de a te bucura în timpul iernii de gustul savuros al legumelor de grădină. Și cum ne-am gândit că este păcat să nu profităm de legumele românești din grădină și din piețe, gustoase și sănătoase, îți propunem în articolul următor un ghid de preparare, pas cu pas, al ghiveciului de legume pentru iarnă. Iată cum prepari tocană de legume pentru iarnă!
Ingrediente pentru ghiveci de legume la borcan
Din lista de ingrediente de mai jos vei obține aproximativ 4 borcane de 400 ml, însă, desigur, cantitățile de ingrediente pot fi adaptate în funcție de numărul de borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă pe care vrei să le obții. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă de tocană de legume:
- 250 g de ceapă albă;
- 4-5 căței de usturoi;
- 120 ml de ulei de floarea soarelui;
- 150 g de zarzavat dat pe răzătoarea mare (morcovi, rădăcină de pătrunjel, țelină, păstârnac);
- 300 g de ardei grași (mix între ardei kapia și ardei albi);
- Puțin ardei iute (opțional);
- 150 g de vinete tocate cubulețe;
- 150 g de dovlecei tocați cubulețe;
- 200 g de roșii crude tăiate bucăți;
- 300 ml de suc de roșii;
- Sare și piper negru măcinat, după gust;
- 50 g de orez (opțional).
De pe lista de ingrediente necesare pentru prepararea ghiveciului pentru iarnă nu trebuie să lipsească nici borcanele medii pentru depozitarea preparatului. Desigur, poți păstra ghiveciul de legume și la borcane mici, de 200 ml, în funcție de preferințe.
Sursa foto: Shutterstock
Rețeta de ghiveci de legume cu orez sau fără
Acum că ai toate ingredientele la îndemână și toate ustensilele necesare, te invităm să descoperi, pas cu pas, cum se prepară rețeta de ghiveci de legume cu orez sau fără orez, numai bună pentru a fi savurată alături de cei dragi pe timp de iarnă!
Pregătirea legumelor și zarzavaturilor pentru tocana de legume tradițională
Un ghiveci de legume pentru iarnă poate conține cele mai variate legume și zarzavaturi, pentru arome deosebite. Noi am ales pentru această rețetă pentru iarnă cu legume următoarele: roșii, morcovi, ardei kapia și albi, usturoi, ceapă, păstăi de fasole, vinete, dovlecei, pătrunjel, păstârnac și rădăcină de țelină. Dacă-ți plac ciupercile, poți prepara și tocană de legume pentru iarnă cu orez și ciuperci.
Spală bine și curăță legumele de coji și cotoare, acolo unde este cazul și taie-le în bucăți potrivite. Ceapa se va toca solzișori, usturoiul felii, ardeii în felii de 1 cm grosime, dovleceii și vinetele în cuburi mai mari, păstăile de fasole în bucățele mici, iar zarzavatul ras pe răzătoarea mare. Îți recomandăm să le presari cu un praf de sare și să le pui la scurs într-o strecurătoare.
Fierberea ghiveciului de legume pentru iarnă
Adaugă într-o cratiță largă uleiul și călește ceapa și usturoiul tocate, alături de un praf de sare, la foc mic, cu capac, timp de 5 minute. Adaugă apoi în tigaie și morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul date pe răzătoarea mare și gătește-le alături de ceapă și usturoi, tot cu capac, pentru 10 minute. Vin apoi la rând și ardeii kapia, alături de cei albi. Tot acum poți adăuga și câteva feliuțe de ardei iute, dacă dorești un ghiveci de legume la borcan picant. Se vor găti și ardeii pentru 5 minute, cu capacul pus.
Urmează apoi cuburile de dovlecel și de vânătă, scurse bine, alături de păstăile de fasole. Amestecă toate ingredientele cu o spatulă și lasă totul să se mai gătească pentru 2-3 minute, fără capac. Stinge amestecul de legume cu suc proaspăt de roșii sau bulion. Tot acum se vor adăuga și roșiile proaspete, tăiate cuburi. Fierbe totul pentru alte 5-7 minute, fără capac, cât să scadă puțin.
Asezonează ghiveciul de legume cu sare și cu piper măcinat. Dacă dorești să adaugi și orez în compoziția ghiveciului de legume, fierbe separat orezul în apă cu sare și scurge-l bine de apă. Dacă ai fiert orezul, acum este momentul să-l adaugi în ghiveci, amestecând foarte bine ingredientele.
Sursa foto: Shutterstock
Sterilizarea borcanelor și a capacelor
Nu mai este niciun secret pentru gospodine faptul că înainte de adăugarea conținutului în borcane, atât borcanele, cât și capacele de borcane trebuie spălate și sterilizate. Prin acest proces vor fi distruse microorganismele și conservele de iarnă se vor păstra în bună regulă. Spală bine borcanele și capacele cu detergent de vase și apoi clătește-le cu apă din abundență. Borcanele spălate și clătite, alături de capace se vor scurge și se vor așeza cu gura în jos în tava în care urmează a fi sterilizate.
Introdu tava cu borcane și capace în cuptorul rece și pornește căldura. Dă cuptorul la 150 de grade Celsius, iar după circa 15 minute vei observa prin geamul cuptorului cum încep să sfârâie stropii de apă de pe borcane. Din acel moment mai lasă borcanele 1 minut și se oprește căldura cuptorului, lăsând ușa acestuia întredeschisă și borcanele să se răcorească încet.
Sterilizarea borcanelor cu ghiveci de legume pentru iarnă la bain marie
Odată ce borcanele și capacele s-au răcorit, umple borcanele cu ghiveciul de legume pentru iarnă și strânge bine capacele. Așa cum am procedat și pentru sterilizarea borcanelor cu dulceață, așa vom proceda și în cazul ghiveciului de legume la borcan. Pregătește o baie de apă (bain marie) într-o oală încăpătoare, așternută cu cârpe sau ziare. Sterilizează borcanele cu tocană de legume pentru iarnă timp de 60 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă.
Când timpul a ajuns la final, stinge focul și lasă borcanele cu ghiveci de legume pentru iarnă la răcorit câteva ore. Pentru un aspect frumos, poți opta și pentru etichete de borcane, pe care să imprimi denumirea preparatului. Ulterior, acestea pot fi mutate în cămară și pot rezista foarte bine chiar și un an. Însă la cât este de gustoasă această rețetă de ghiveci de legume cu vinete, nu cred ca vor rezista prea mult borcanele pe rafturile din cămară!
Sursa foto: Shutterstock
Știm că deja ți-am făcut poftă de tocană de legume pentru iarnă la borcan, așa că nu mai rămâne decât să urmezi ghidul prezentat mai sus și să prepari cel mai gustos ghiveci de legume conservat pentru iarnă. Dacă îți place să pregătești astfel de conserve pentru iarnă, poți completa rafturile din cămară și cu carne de pui la borcan, absolut gustoasă!