hrean ras in borcan, hrean ras in vas și radacina de hrean, pe fundal gri

Hrean ras la borcan: Mod de preparare și ingrediente necesare

Hreanul este o legumă adesea folosită drept garnitură pentru diverse mâncăruri, de la fripturi și sarmale, la sosuri sau salate. Fie că este consumat ca atare sau după ce a fost păstrat la borcan, cu apă sau oțet, hreanul ras este preferatul multora dintre noi datorită gustului puternic și iute pe care îl conferă bucatelor alături de care este servit.

Mai mult, consumul de hrean are o serie de beneficii pentru sănătate. Conservarea de hrean ras la borcan păstrează o mare parte dintre proprietățile benefice ale rădăcinii proaspete, astfel încât este oricând o idee bună să prepari acasă o astfel de rețetă ușoară. De mai jos vei afla tot ce trebuie să știi și ingredientele de care ai nevoie.

De ce să pregătești propria rețetă de hrean ras la borcan?

Hreanul ras la borcan este un tip de condiment sau garnitură ce poate fi consumat alături de o varietate de alimente. Acesta dă un gust aparte, ușor picant mâncărurilor dar mai ales, are multe beneficii pentru sănătate, iar prepararea sa se face foarte ușor.

De ce să pregătești chiar tu propria rețetă, în loc să cumperi o cremă de hrean la borcan gata preparată? În primul rând, pentru că vei ști exact ce ingrediente ai folosit, fără a avea surpriza că vei consuma zahăr în exces sau alte elemente nedorite. După cum știi, în produsele din comerț sunt adesea utilizați o serie de aditivi și conservanți, pentru a le prelungi termenul de valabilitate dar și a le altera, uneori, gustul.

În al doilea rând, când prepari acasă hrean ras, poți folosi rădăcini proaspete, de bună calitate, și poți controla exact restul de suplimente folosite (apă, oțet, miere, sare). Astfel, vei ajusta după gust proporțiile, pentru a obține rețeta ideală pentru tine și familia ta. În plus, poți experimenta cu diferite arome – de exemplu, hrean ras cu sfeclă roșie, pentru a obține o delicioasă garnitură, cu o frumoasă și vibrantă culoare.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că prin prepararea la domiciliu, vei ajuta la păstrarea mai bună a compușilor benefici pentru sănătate ai hreanului! Prin pasteurizare, produsele din comerț pot pierde multe din proprietăți, iar hreanul preparat acasă își va păstra mai bine efectele terapeutice benefice (hreanul ras este bun pentru răceli, imunitate, digestie).

tanara cu o legatura de radacini de hrean in mana

Sursa foto: Shutterstock

Cum se prepară hrean ras la borcan?

Pentru a pregăti hrean ras la borcan, începe prin a spăla foarte bine rădăcina, sub un jet de apă rece, pentru a îndepărta orice urme de pământ. Curăță apoi hreanul de coajă, deoarece aceasta nu are un gust bun și mai spală încă o dată hreanul, înainte de a-l da pe răzătoare.

Pentru răzuire, poți utiliza o răzătoare sau chiar un robot de bucătărie cu funcție de răzuire/tocare, după cum preferi. Se recomandă să alegi partea cu găurile mici, pentru a obține dimensiunea dorită. Vei mai avea nevoie și de unul sau două borcane de sticlă curate și sterilizate, prevăzute cu capac etanș.

Atenție, hreanul proaspăt ras poate irita căile respiratorii, deci se recomandă să lucrezi într-o încăpere bine ventilată! De asemenea, folosește mănuși de bucătărie și chiar ochelari de protecție, dacă știi că ai o sensibilitate mai ridicată la anumiți compuși volatili.

Ingrediente pentru hrean ras la borcan cu apă și oțet

Pentru o rețetă de hrean ras cu apă și oțet, vei avea nevoie de:

  • 2 rădăcini de hrean proaspăt, adică în jur de 100 de grame de hrean ras;
  • 25 de mililitri de oțet;
  • 50 de mililitri de apă;
  • 1 linguriță de sare.

Pentru început, poți amesteca oțetul și apa, la care adaugi sarea. Poți să adaugi și o linguriță de zahăr alb, în cazul în care hreanul ți se pare prea iute, pentru a contrabalansa aroma acestuia. Amestecă apoi compoziția, până când sarea și zahărul se dizolvă complet. Toarnă lichidul obținut peste hreanul ras, dar ai grijă la acest pas! Hreanul ras nu trebuie să plutească în oțet, ci trebuie să obții un rezultat similar cu o cremă, în care hreanul să fie doar ușor umezit.

Încearcă să așezi cât mai compact în borcan pasta obținută, urmărind să nu rămână goluri de aer. După ce ai terminat punerea în borcan, păstrează hreanul în frigider, până când îl vei folosi. Din pasta realizată astfel poți obține aproximativ 24 de porții.

Rețeta pentru hrean ras cu miere la borcan

O rețetă de hrean ras cu miere îți permite să păstrezi ceva mai mult timp la frigider acest produs. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie:

  • o rădăcină mare de hrean (aprox. 150-200g) fermă, fără pete moi sau uscate;
  • 4-6 linguri de miere de bună calitate – ideal ar fi miere polifloră sau de salcâm, dar orice miere naturală este potrivită.
  • opțional, poți adăuga o linguriță zeamă de lămâie (ajută la prevenirea oxidării și adaugă prospețime) și un praf de sare, pentru echilibrarea gustului.

Pentru preparare, procedează similar cu pasul anterior, prin spălarea și răzuirea hreanului. În acest caz este recomandată partea cea mai fină a robotului de bucătărie, deoarece va ajuta să obții mai ușor textura de cremă. Se recomandă să tai hreanul în bucăți mai mici, înainte de a folosi robotul!

Pune hreanul ras într-un bol, apoi adaugă încet mierea și amestecă bine, până la omogenizare. Poți folosi până la 4 linguri de miere, pe care le poți ajusta după preferințele de dulceață și iuțeală dorite. Dacă folosești și sare și zeama de lămâie, adaugă-le și pe acestea și amestecă din nou. Transferă totul în borcanele sterilizate, presează bine pentru a elimina bulele de aer și păstrează la frigider.

hrean ras

Sursa foto: Shutterstock

Trucuri pentru a păstra hreanul ras la borcan

Hreanul ras se păstrează la frigider, unde își va menține prospețimea și proprietățile timp de 2-3 săptămâni sau chiar mai mult. Dacă observi că, după o zi sau două, începe să se separe puțin lichid la fundul borcanului, nu te îngrijora – doar amestecă puțin, înainte de utilizare.

Din momentul în care ai desfăcut borcanul, se recomandă consumul în maximum o săptămână. După cum știi deja din trucurile pentru păstrarea alimentelor la frigider, acesta nu se strică neapărat atât de ușor, dar își pierde atât din proprietăți, cât și din gust, ceea ce-l face mai puțin plăcut.

De exemplu, hreanul păstrat la borcan își mai poate pierde din iuțeală, indiferent cum este preparat (dar mai ales în rețeta cu miere). De aceea, se recomandă să-l consumi la scurt timp după preparare. Sfatul nostru este să folosești borcane mici, ca să te asiguri că vei consuma hreanul în forma și starea cea mai bună pentru gust și sănătate!

Cu ce se poate consuma hreanul ras la borcan?

Hreanul la borcan este un condiment versatil, ce se poate adăuga multor mâncăruri, mai ales dacă vrei să oferi preparatelor o aromă specială. Acesta poate fi utilizat drept garnitură pentru fripturi (în special porc sau vită), sarmale, răcituri, ori poate fi adăugat în sandvișuri sau burgeri, unde va conferi o notă mai iute, acrișor-picantă.

Dacă îți prepari sushi acasă, poți să folosești hreanul la borcan preparat de tine în loc de wasabi, sau să completezi acest tip de hrean verde oriental cu hreanul alb, preparat de tine! Poți să-l adaugi chiar și în sticla de ketchup, pentru un gust mai iute.

Mai mult, hreanul ras poate fi adăugat în sosuri, în dressingul sau sosul de salată sau chiar în compoziția pentru cocktailul Bloody Mary. Opțiunile sunt aproape nelimitate, deoarece foarte multe alimente merg chiar foarte bine cu aroma hreanului la borcan. După cum poate știi deja, hreanul întreg, adăugat în borcanele de murături, contribuie la o mai bună conservare a legumelor.

Beneficii hrean ras la borcan

Hreanul este un aliment plin de beneficii pentru sănătate, mai ales pentru sistemul imunitar și căile respiratorii. Îți poți consuma chiar ca atare, de exemplu, o linguriță pe zi sau în amestec cu miere, pentru ameliorarea simptomelor de răceală, gripe, tuse, imunitate scăzută, sinuzite și altele.

Hreanul este o sursă bună de vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, zinc, folați și fibre dietetice. Datorită conținutului ridicat de vitamina C și antioxidanți, ajută la producerea și stimularea activității celulelor albe din sânge, esențiale pentru un sistem imunitar puternic.

În ce boli se poate consuma hreanul la borcan?

  • răceli, sinuzite, congestii nazale: hreanul la borcan poate fi consumat atunci când ești răcit, deoarece este un remediu natural de a-ți desfunda nasul. Compușii de sulfat de alil, în special, au efecte expectorante;
  • proprietăți antibacteriene: hreanul la borcan poate lupta contra unor bacterii precum Salmonella sau E. coli;
  • antioxidant, antiinflamator, antimicrobian: compușii bioactivi reduc inflamațiile din organism și ajută la combaterea stresului oxidativ.

Desigur, acesta nu este un medicament, deci nu trebuie să te lași complet în baza lui pentru a trata boli sau simptomele acestora.

Care sunt factorii nutritivi ai hreanului la borcan?

O porție de hrean la borcan conține 3 calorii. Hreanul nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Are, în schimb, 30 de miligrame de sare, ceea ce reprezintă 1% din totalul recomandat zilnic. Deși cantitățile de calciu și potasiu din hrean sunt neglijabile, o porție conține 1 miligram de vitamina C, ceea ce reprezintă 7% din totalul recomandat zilnic. Desigur, acesta valori sunt orientative, raportate unui regim alimentar de 2.000 de calorii pe zi.

Așadar, nu ezita să-ți prepari chiar tu propria rețetă de hrean ras, data viitoare când vrei o garnitură mai iute pentru mâncarea ta! Rădăcina de hrean proaspătă este, în general, mai ieftină decât un borcan de hrean gata ras din supermarket, mai ales pentruo cantitate mai mare. Astfel, vei avea satisfacția de a avea un aliment nu doar gustos, ci și foarte sănătos, care va merita tot efortul depus!