Idei și produse pentru o cămară organizată Leave a comment

Știm că nu a sosit încă sezonul borcanelor cu murături, zacustă, compot și alte bunătăți, însă nu trebuie să aștepți până atunci ca să te lovești de inevitabila întrebare: unde le depozitez? Cămara, acea cameră mică anexată fie bucătăriei, fie holului, în care depozităm tot soiul de alimente, tinde de cele mai multe ori să fie neîncăpătoare. Există, însă, numeroase soluții în acest sens, dintre care enumerăm curățenia, organizarea cămării sau elemente pentru depozitarea suplimentară.

Articolul de astăzi este dedicat ideilor de organizare a cămării, dar și produselor care fac posibilă existența unei cămări bine organizate. Asta pentru că știm că nu îți dorești ca venirea toamnei să te găsească cu o cămară dezorganizată! Așadar, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos câteva sfaturi utile pentru amenajarea cămării, idei pentru organizarea spațiului din cămară, dar și o listă de produse necesare pentru o cămară organizată.

Sfaturi pentru amenajarea cămării

Pentru a-ți da seama ce implică amenajarea cămării, te poți inspira din modul în care sunt dispuse pe rafturi produsele din raioanele magazinelor alimentare, de la alăturarea produselor pe grupe de alimente, până la plasarea la nivelul privirii a acelor alimente pe care le utilizezi mai des. Desigur, aceasta nu este nici pe departe o recomandare suficientă, căci fiecare locuință în parte are propriile sale caracteristici. Mai mult, cămara este un spațiu în care lumina, temperatura și nivelul de umiditate joacă un rol important, de care depinde păstrarea alimentelor. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru amenajarea cămării!

Alege inteligent rafturile pentru cămară

Cele mai importante detalii de care trebuie să ții cont în amenajarea cămării sunt rafturile și modul în care se realizează accesul la acestea. Cele mai potrivite rafturi rămân cele realizate pe comandă, ideal adaptate spațiului tău. Acestea reprezintă soluția ideală în organizarea cămării, căci se poate ajunge la un număr mare de produse care au nevoie să fie depozitate aici. Ai în vedere să mizezi pe rafturi solide, stabile, din lemn și suporturi metalice, care să poată susține greutatea proviziilor din cămară.

Sursa foto: Shutterstock

Folosește rafturi înalte pentru accesul rapid la provizii

Organizarea pe verticală este ideală în orice tip de amenajare, mai ales că această încăpere nu beneficiază, de regulă, de cel mai generos spațiu. În cămară este important să avem diferite etaje, fiecare dintre acesta fiind destinat unui anumit tip de produs. Alege, astfel, să instalezi rafturi înalte, care să permită însă accesul rapid la provizii.

Integrează rafturi retractabile în amenajarea cămării

Poți alege să integrezi chiar și rafturi retractabile în amenajarea cămării, pe care să le poți folosi doar la nevoie. Acestea sunt ideale în cazul cămărilor amenajate în apartamente, căci te vor ajuta să câștigi spațiu. O altă soluție eficientă pot fi și rafturile de tip colțar, create pentru o mai bună adaptare la dimensiunile cămării.

Controlează umiditatea din cămară

Într-o cămară, umiditatea nu trebuie să ajungă la cote maxime, căci asta va însemna mucegai și alimente fermentate. Evită acumularea de umezeală prin ștergerea regulată a rafturilor și a cutiilor de depozitare, eliminând sursele de căldură. O idee bună poate fi și acoperirea rafturilor cu hârtie, pentru eliminarea umidității.

Ai grijă la temperatura din cămară

Un alt aspect important în amenajarea cămării este și controlul temperaturii. Cămara trebuie să beneficieze de o bună aerisire, așa că un sistem de ventilație ar fi extrem de eficient.

Nu folosi mai mult de o sursă de iluminat în cămară

O singură sursă de lumină este mai mult decât suficientă într-o cămară. Deși lumina e necesară în acest spațiu, aceasta este și o sursă de căldură, motiv pentru care nu se recomandă mai mult de o singură sursă.

Protejează cămara de dăunători

Menținerea curățeniei este deosebit de importantă în cămară. Mai mult decât atât, cămara va trebui igienizată cel puțin o dată pe an. O metodă excelentă pentru îndepărtarea dăunătorilor poate fi zugrăvirea pereților, urmată de revopsirea rafturilor.

Sursa foto: Shutterstock

Idei pentru organizarea spațiului din cămară

Acum că am descris, pe larg, în ce constă amenajarea cămării, îți vom oferi mai jos câteva idei care să te ajute să-ți menții cămara organizată. Descoperă sugestiile noastre!

  • Grupează alimentele în funcție grupă

Așa cum se întâmplă și în raioanele pentru alimente ale magazinelor, produsele ce urmează a fi depozitate în cămară vor trebui organizate în funcție de grupă, și nu de mărime. Acest lucru va facilita accesul și va ajuta activitate în bucătărie. De pildă, pe rafturile superioare se vor așeza produse rezistente la căldură, precum pastele, orezul, făina și mălaiul, zona din mijloc va fi dedicată borcanelor cu murături, dulceață și compot, în timp ce rafturile de jos sunt perfecte pentru zacuscă, conserve și legume.

  • Folosește recipente transparente

Un alt pas important pentru o cămară organizată este alegerea unor caserole din plastic transparent sau a unor recipiente din sticlă transparentă. În acest fel va fi mult mai ușor să găsești produsele și să știi exact care este cantitatea rămasă.

  • Etichetează recipientele din cămară

O altă idee excelentă pentru o cămară organizată este alegerea unor etichete pentru sticle și borcane, dar și pentru restul recipientelor, în așa fel încât să știi exact care sunt produsele depozitate. Mai mult, etichetele vor aduce un plus estetic în cămara ta!

  • Depozitează produsele pe ușa cămării

Depozitează pe ușa cămării, pe rafturi sau suporturi special montate, produsele pe care le folosești cel mai des în bucătărie. Ideal ar fi să depozitezi pe ușă lucruri mărunte, pentru a nu o îngreuna și pentru a avea acces facil în cămara cu provizii. De pildă, poți depozita aici ustensilele pentru gătit, folia de aluminiu, hârtia de copt sau alte lucruri ce-ți sunt de folos.

  • Folosește tăvi metalice

Un mod organizat de a grupa alimentele de același fel poate fi amplasarea în cămară a unor tăvi metalice. Aceste suporturi se vor dovedi extrem de utile, mai ales atunci când un produs se varsă, întrucât nu se va murdări întreaga cămară.

  • Utilizează cutii de depozitare

O altă opțiune excelentă sunt și cutiile de depozitare, acestea fiind utile în depozitarea pungilor de făină, mălai sau orez, dar și a conservelor de tot soiul. Cutiile de depozitare sunt perfecte și pentru diversele pungi de condimente sau snacks-uri, în așa fel încât să existe o organizare deplină în cămară.

  • Păstrează ordinea în cămară

Pentru o bună organizare a cămării e nevoie să-ți rezervi câteva minute în fiecare zi, păstrând totul în ordine. Șterge rafturile și recipientele de praf, verifică termenul de expirare al alimentelor, asigură-te că toate sunt bine așezate și cu etichetele la vedere.

Sursa foto: Shutterstock

Produse necesare pentru o cămară organizată

Pe baza ideilor de organizare pentru cămară menționate mai sus, iată o listă cu principalele produse de care vei avea nevoie pentru o cămară organizată.

  • Borcane

Fie că vorbim despre borcane mici, borcane medii, borcane mari sau borcane pentru miere, aceste produse sunt indispensabile pentru o bună organizare a cămării. Altfel cum vei depozita cele mai bune murături la oțet sau cum vei depozita corespunzător mierea de albine?

  • Sticle

Din aceeași categorie cu produsele prezentate anterior fac parte și sticlele, fie ele sticle pentru vin, sticle pentru ulei și oțet sau sticle pentru sosuri și siropuri. Despre depozitarea siropurilor ți-am vorbit în urmă cu ceva vreme, așa că vei avea nevoie de aceste produse pentru a depozita siropurile preferate în cămara cu provizii.

  • Recipiente transparente

Recipientele transparente sunt și ele indispensabile într-o cămară organizată, fiind foarte utile pentru depozitarea pastelor făinoase sau a cerealelor integrale în condiții optime.

  • Etichete pentru sticle și borcane

Etichetele pentru sticle, borcane și alte soiuri de recipiente sunt ideale pentru organizarea excelentă a cămării tale. Altfel cum vei ști să faci diferența între dulceața de vișine și cea de cireșe?

  • Cutii și tăvi de depozitare

În final, cutiile și tăvile de depozitare sunt și ele produse care te vor ajuta să menții ordinea în cămară, oferindu-ți accesul imediat la produsele de care ai nevoie în bucătărie.

Sursa foto: Shutterstock

Acum putem spune că te-am ajutat să te pregătești temeinic pentru amenajarea și organizarea cămării și îți va fi mai mare dragul să pășești în acest spațiu pentru a-ți depozita preparatele gătite cu atât de mult drag în următorul sezon. Ține cont de recomandările noastre și bucură-te de un spațiu excelent amenajat pentru toate bunătățile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.