Se spune despre vin ca acesta devine mai bun odata cu varsta. Acest lucru depinde insa, intr-o mare masura, de modul in care vinul este depozitat si pastrat. Un vin de calitate, fie ca vorbim despre vinul alb, rose sau rosu, poate fi savurat si peste ani de zile, cu conditia de a fi pus la pastrare intr-un mod corespunzator. Acest lucru poate fi realizat respectand o serie de reguli stricte, care tin de imbutelierea vinului, pozitionarea sticlei, de temperatura, umiditate si lumina.
Asa cum am discutat si intr-un articol anterior, recipientul in care vinul este depozitat si dopul de pluta contribuie semnificativ la pastrarea calitatii vinului si la sporirea acesteia in timp, ceea ce ne duce catre subiectul pe care dorim sa ne axam in articolul de astazi – pastrarea vinului in sticle de plastic si dezavantajele pe care aceasta forma de depozitare le presupune. Prin urmare, te invitam sa descoperi in randurile urmatoare motivele pentru care nu este recomandata pastrarea vinului in sticle de plastic.
Pastrarea vinului in sticle de plastic duce la oxidarea vinului
Dintre toate tipurile de sticle de vin, sticlele din plastic sunt cele mai putin recomandate pentru pastrarea si depozitarea vinului. Desigur, daca intentionezi sa consumi imediat vinul, o sticla din plastic nu va prezenta dezavantaje reale. Sticlele de vin din plastic nu vor avea un impact direct asupra licorii, atata vreme cat vinul este servit in primele cateva zile de la cumparare.
Insa, nu trebuie sa astepti niciodata mai mult de 6 luni pentru a consuma vin dintr-o sticla de plastic. Motivul? Plasticul utilizat pentru realizarea sticlelor din plastic, cunoscut si sub denumirea de tereftalat de polietilena sau PET, va permite aerului sa intre in sticla. De ce este acesta un dezavantaj? Ei bine, orice cantitate de aer care este lasata sa se infiltreze in vin va face ca vinul sa se oxideze. Acest aspect poate aduce prejudicii calitatii vinului dintr-o multime de motive, dintre care enumeram:
- Vinul va incepe sa aiba un miros invechit, pierzandu-si aromele fructate care te atrag la un vin de calitate;
- Intensitatea culorii vinului se va reduce – in timp ce vinurile rosii pot capata in totalitate o nuanta maronie sau un ton caramiziu, vinurile albe si rose vor capata o nuanta de alb-murdar;
- In afara mirosului si a culorii, poti fi sigur ca vinul oxidat nu va mai prezenta aceeasi calitate a aromei. Prin urmare, pastrarea vinului in sticle de plastic va aduce cu sine, in timp, pierderea gustului original pe care ti l-ai dorit.
Pentru a simplifica cele mentionate, de fiecare data cand un vin este pastrat intr-o sticla de plastic pentru mai mult de 6 luni, exista riscul ca vinul sa se oxideze, ceea ce conduce la problemele mentionate anterior. Astfel, cel mai bine este sa eviti sticlele de vin din plastic si sa optezi pentru sticle de vin din sticla, fie ca vorbim despre sticle de vin de 375 ml, sticle de vin olive de 750 ml sau alte modele, in functie de cantitatea de vin ce necesita a fi imbuteliata.
Sursa foto: Shutterstock
Sticlele din plastic au in componenta lor substante chimice
Un alt aspect ingrijorator atunci cand vine vorba despre pastrarea vinului in sticle de plastic este riscul crescut de a consuma substante chimice nedorite, nesanatoase. Multe sticle de vin din plastic sunt proiectate cu o bariera care se presupune ca ajuta la blocarea oxidarii. Suna grozav, insa odata ce difuzia oxigenului incepe sa aiba loc in sticlele de vin, exista mari sanse ca anumite substante chimice din plastic sa fie eliberate in vin. Chiar daca aceste substante chimice nu sunt considerate a fi daunatoare pentru consumul uman, multi consumatori sunt inca nesiguri cu privire la siguranta generala a servirii unor astfel de vinuri.
Un alt lucru de luat in considerare in ceea ce priveste substantele chimice si sticlele de plastic este bisfenol A, cunoscut si sub denumirea de BPA. Chiar daca toxicitatea acestui compus chimic este inca dezbatuta si majoritatea companiilor realizeaza sticle din plastic fara aceasta substanta chimica daunatoare, cea mai buna masura pentru a evita in totalitate aceasta situatie este sa cauti intotdeauna sticle de vin din plastic care nu contin BPA. Desigur, asta daca alegi sa consumi sau sa pastrezi vinul in aceste tipuri de sticle!
In afara de siguranta, toate aceste substante eliberate in vin cu siguranta nu vor face niciun favor calitatii vinului. Substantele chimice si acizii care se gasesc in vinul ce a fost depozitat in sticle de plastic pentru o perioada lunga de timp vor aduce schimbari in ceea ce priveste gustul si aroma intensa a vinului original. Ceea ce ne conduce la urmatorul dezavantaj major al pastrarii vinului in sticle de plastic!
Sticlele din plastic au tendinta de a schimba aroma vinului
Orice iubitor al vinurilor stie cat este de importanta aroma. Atunci cand deschizi acea sticla noua de vin la care ai poftit de atata vreme, vrei sa-l adulmeci inainte de a te gandi macar sa-l bei. Asadar, ce se intampla cand deschizi o sticla de vin din material plastic? Cu siguranta nu vei fi intampinat de mirosul pe care-l asteptai! Nu e de mirare ca pastrarea vinului in sticle de plastic poate fi intradevar, o reteta pentru dezastru.
Sursa foto: Shutterstock
Sticlele din plastic expun vinul la o cantitate mare de lumina
Orice cunoscator de vinuri stie ca vinul este o bautura nobila, care trebuie rasfatata. Atunci cand este depozitat intr-un mod sau spatiu care nu este pe placul lui, vinul isi pierde imediat din calitatile care l-au consacrat. Tocmai de aceea, depozitarea vinului se va face intr-un mediu care poate fi controlat din punct de vedere al temperaturii, umiditatii si luminii, asa cum este o pivnita, de pilda.
Si cum lumina reprezinta o problema serioasa atunci cand vrei sa depozitezi vin pe termen lung, mai cu seama ca razele UV pot afecta calitatea vinului, sticlele de plastic nu aduc niciun avantaj in acest sens, mai cu seama ca sunt transparente si permit patrunderea unei cantitati prea mari de lumina prin peretii sticlei.
Sticlele de plastic nu permit folosirea dopurilor corespunzatoare
Imbutelierea vinului este un proces complex, ce incununeaza munca laborioasa in etapele de vinificatie, iar recipientul in care acesta este depozitat si dopul sunt factori esentiali pentru pastrarea corespunzatoare a vinului. Si cum in cazul recipientelor, sticlele de sticla primeaza in ceea ce priveste pastrarea vinului, in cazul dopurilor de sticle am desemnat deja un castigator intr-un articol anterior privind alegerea tipurilor de dopuri pentru imbutelierea vinului – dopurile din pluta naturala.
Si cum iubitorii de vinuri, care pun pret pe invechirea vinului, vor folosi intotdeauna dopuri din pluta naturala, un dezavantaj pentru pastrarea vinului in sticle de plastic este acela ca aceste tipuri de sticle nu permit folosirea cu succes a unor astfel de dopuri, ci doar a dopurilor din plastic. Acest lucru nu poate conduce decat spre o slaba calitate a vinului depozitat.
Sursa foto: Shutterstock
Pastrarea vinului in sticle de plastic nu este estetica
Daca este un lucru asupra caruia aproape fiecare consumator de vin poate fi de acord, este acela ca vinul poate fi considerat un lux. Vei vrea sa deschizi o sticla de vin si sa te simti ca intr-o vila pe plaiurile Toscanei, bucurandu-te de apusul soarelui in timp ce iei cine cu oamenii pe care-i iubesti. Acesta este experienta generala de clasa, atunci cand deschizi sticla de vin preferata.
Cu aceasta imagine luxurianta in minte, utimul lucru la care probabil de gandesti este un vin turnat in pahare dintr-o sticla de plastic. Cu siguranta nivelul de clasa nu este acelasi si mai mult ca sigur o astfel de sticla de vin nu te va transpune in peisajul Toscanei!
Desigur, aspectul nu este totul atunci cand vine vorba de vin, insa pastrarea vinului in sticle de plastic este ceva ce ar trebui sa nu iei niciodata in considerare. Daca esti un adevarat pasionat al vinurilor, vei dori sa-i oferi vinului tau clasa pe care o merita, motiv pentru care vei alege sa-l depozitezi intr-o sticla de vin eleganta.
Sursa foto: Shutterstock
In concluzie, pastrarea vinului in sticle de plastic nu este o solutie pe care ar trebui sa o iei in considerare pentru depozitarea vinului, mai ales cand exista atatea solutii pentru depozitarea sa in conditii optime. Uita de sticlele de plastic drept solutie pentru pastrarea vinului si ofera acestei licori imbutelierea corespunzatoare. Nu mai ramane decat sa-l privesti cum prospera si sa te bucuri, de fiecare data, de aroma sa intensa!