În timpul sezonului rece, murăturile fac deliciul meselor de sărbătoare și acompaniază în cel mai gustos mod atât o friptură suculentă la cuptor, cât și o iahnie simplă de fasole. Nouă ne plac la nebunie murăturile și probabil te-am convins deja de acest lucru atunci când ți-am vorbit despre secretele de preparare ale murăturilor la oțet. Printre murăturile noastre preferate se numără pepenii murați felii pentru iarnă, o rețetă simplă de murături, cu un gust deosebit.
Și cum din cămara unei gospodine nu are cum să lipsească pepenele murat la borcan, ne-am propus să-ți oferim astăzi o serie de sfaturi și recomandări despre prepararea unor pepeni felii pentru iarnă după rețeta cea mai simplă. Ești gata să pregătești și tu pepene roșu murat la borcan? Descoperă cum se pun pepenii la murat în articolul următor!
Ingrediente pentru pepene murat la borcan
Din lista de ingrediente din rândurile de mai jos vei obține aproximativ 4-5 borcane de pepene murat felii pentru iarnă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru pepene murat după rețeta tradițională:
- 6-7 pepeni mai mici, pentru murături;
- 2 litri de apă;
- 2 linguri de sare grunjoasă;
- 2 rădăcini de hrean;
- 1 lingură de semințe de muștar;
- Câteva frunze de țelină.
În plus
- 4-5 borcane medii, spălate și sterilizate;
- 4-5 capace de borcane, spălate și sterilizate.
Sursa foto: Shutterstock
Cum se prepară pepeni murați felii pentru iarnă?
Acum că ai la îndemână toate ingredientele pentru a prepara cei mai delicioși pepeni murați felii pentru iarnă, nu mai rămâne decât să le înșiri pe toate pe blatul de bucătărie și să preparăm împreună aceste gustoase murături la borcan!
Cum se pregătesc pepenii pentru murături?
În primul rând, trebuie să știi că pepenii aleși pentru murături trebuie să fie mai mici și doar puțin copți. Ulterior, aceștia se vor spăla bine și se vor tăia în felii rotunde. Apoi acestea se vor tăia fiecare în patru bucăți.
Cum se montează borcanul cu pepene murat?
Odată ce pepenele este tăiat în felii, acestea se vor așeza în borcanele bine spălate și sterilizate în prealabil, alternându-le cu frunzele de țelină și cu rădăcinile de hrean curățate și tăiate fâșii. Se adaugă apoi în borcane și semințele de muștar, apoi se vor lăsa borcanele de-o parte și se va trece la următoarea etapă a rețetei de pepene murat la borcan.
Cum se prepară saramura pentru pepeni la murat felii?
Fierbe apa împreună cu sarea și dă-o într-un clocot. Așează apoi borcanele pe lamele unor cuțite sau într-o tavă metalică, în așa fel încât să nu riști crăparea acestora din cauza șocului termic. Toarnă apoi saramura în borcane, peste feliile de pepene, cu grijă cât să completezi borcanele până sus.
Lasă apoi borcanele să se răcească și, dacă mai este cazul, completează borcanele cu saramură. Înfiletează borcanele cu pepenași la saramură și păstrează-le în beci, la loc răcoros și întunecat. Ai văzut cât este simplă să pregătești pepeni murați felii pentru iarnă? Acum, dacă dorești poți alege și etichete pentru borcane, în așa fel încât acestea să arate și mai deosebit pe rafturile din cămară.
Sursa foto: Shutterstock
Sfaturi pentru o rețetă de pepene murat reușită
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi și recomandări, în așa fel încât să ne asigurăm că pepenii murați la borcan vor avea un gust savuros și că vor rezista întreaga iarnă la tine în cămară.
- Indiferent de cât de multe borcane de pepeni murați felii pentru iarnă dorești să prepari, trebuie să știi că pentru fiecare litru de apă folosit se va adăuga câte o lingură rasă de sare grunjoasă, pentru murături.
- Dacă dorești un gust mai dulceag al murăturilor, la fiecare litru de apă poți adăuga și câte o lingură rasă de zahăr. De asemenea, pentru o aromă ușor picantă, poți alege să pui în fiecare borcan câte un cățel de usturoi tăiat pe jumătate, câte o bucățică de ardei iute și câte o jumătate de linguriță de piper.
- Dacă dorești să oferi un plus estetic și o savoare deosebită pepenilor murați la borcan, poți adăuga în borcane, alături de feliile de pepene și brăduți în formă de morcov, ca și decor, alături de frunze de viță de vie. Dacă îți rămân o mulțime de frunze, poți pregăti chiar și frunză de viță de vie la borcan pentru sezonul rece.
- Pentru pepeni murați felii, ca și în cazul altor murături și conserve pentru iarnă, este nevoie ca borcanele și capacele să fie bine curățate și sterilizate în prealabil. Cum se procedează? Ei bine, despre acest proces ți-am vorbit și într-un articol anterior privind sterilizarea borcanelor de dulceață, etapele fiind aceleași.
- Pentru a te asigura că pepenele murat la borcan va rezista peste iarnă, poți apela la următorul truc: după ce ai turnat saramura în borcane și ai pus capacele, întoarce-le pe fiecare cu gura în jos pentru a le verifica, apoi acoperă-le cu șervete groase și lasă-le așa până ziua următoare. După 24 de ore, scurge saramura din borcane, mai dă-o încă o dată în clocot și apoi toarn-o iar în borcane.
- În cazul în care observi că se umflă vreun capac sau că zeama de la pepenele murat la borcan devine tulbure, îți sugerăm să scurgi de îndată saramura și să o dai în clocot, după care să o torni din nou în borcane și să schimbi capacele.
Sursa foto: Shutterstock
Ține cont de sfaturile și recomandările noastre, dar și de etapele de preparare, și vei obține astfel cel mai gustos pepene murat felii pentru iarnă. Să nu mai vorbim de faptul că se păstrează excelent și își intensifică aromă pe măsură ce rămân pentru mai mult timp în saramură. În acest fel, la sărbători vor fi tocmai buni de savurat alături de cele mai delicioase preparate cu carne de porc!