Prepararea dulcețurilor de casă este o activitate extrem de plăcută, iar rezultatele pot fi de-a dreptul delicioase atâta vreme cât dulcețurile sunt făcute cum trebuie. Despre cum se face dulceața am povestit deja într-un articol anterior, însă ne-am dat seama că nu am insistat deloc asupra unuia dintre lucrurile esențiale pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când preparăm dulcețuri de casă – sterilizarea borcanelor pentru dulceață.
Sterilizarea corectă a borcanelor pentru dulceață te va ajuta să ții bacteriile la distanță de delicioasele dulcețuri și va păstra conținutul borcanelor proaspăt pentru mult timp. Mai mult decât atât, cele mai multe conserve de casă necesită sterilizare și după îmbuteliere, ceea ce duce sterilizarea borcanelor cu dulceață la nivelul următor.
Și pentru că ne dorim să prepari cea mai bună dulceață pentru cei dragi, ți-am pregătit în rândurile următoare o mulțime de modalități de sterilizare a borcanelor, dar și 5 pași simpli pentru sterilizarea borcanelor cu dulceață la bain-marie!
Sterilizarea borcanelor pentru dulceață
Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că înainte de a așeza fructele în ele, borcanele trebuie spălate bine și sterilizate. Prin acest procedeu, microorganismele sunt distruse, iar dulceața se va păstra în bună regulă. Și dacă în trecut mamele și bunicile noastre se chinuiau cu legarea borcanelor cu celofan și sfoară, în prezent putem achiziționa borcane noi din sticlă cu capac, cât și capace de borcane, separat.
Înainte de sterilizare bocanelor, acestea se vor spăla temeinic, fie în mașina de vase, fie cu apă fierbinte și detergent de vase. Borcanele spălate bine și clătite se vor scurge câteva secunde și apoi se așează, cu gura în sus, în tava în care urmează a fi sterlizate, alături de capace. Iată câteva moduri de a steriliza borcanele înainte de a trece la partea distractivă cu prepararea dulceții!
Sterilizarea în cuptorul cu microunde
Această modalitate de a steriliza borcanele pentru dulceață este cât se poate de simplă și nu necesită prea mult timp. Iată ce pași trebuie să urmezi:
- Odată ce borcanele au fost spălate bine în prealabil, pune borcanele în cuptorul cu microunde și selectează opțiunea de 1,000 wați, pentru circa 30-45 de secunde.
- Repetă procedeul pentru fiecare borcan în parte.
- Lasă borcanele pe un prosop curat de bucătărie pentru a se usca.
Cu toate că sterilizarea borcanelor pentru dulceață în cuptorul cu microunde este una eficientă, capacele metalice pentru borcane nu se pot steriliza în acest mod.
Sursa foto: Shutterstock
Sterilizarea în cuptorul de la aragaz
Sterilizarea borcanelor în cuptorul de la aragaz are o durată mai mare decât cea în cuptorul cu microunde, însă această metodă este recunoscută ca fiind una dintre cele mai eficiente pentru sterilizarea borcanelor pentru dulceață. Te poți ocupa de sterlizarea acestora cât timp dulceața fierbe la foc mine, urmând pașii de mai jos:
- Setează cuptorul la 130 de grade Celsius.
- Odată ce ai spălat bine borcanele, punea foaie de copt pe tava de cuptor și aranjează borcanele peste aceasta, în așa fel încât să nu se atingă.
- Închide cuptorul și setează timpul la 20 de minute.
- Folosește o mănușă atunci când scoți borcanele din cuptor, apoi lasă-le să se răcească pe un tocător de lemn.
Sursa foto: Shutterstock
Sterilizarea în mașina de spălat vase
O altă metodă eficientă de sterilizare a borcanelor este cea în mașina de spălat vase, dacă aceasta are opțiunea de încălzire. Iată cât este de simplu acest procedeu:
- Asigură-te că mașina de spălat vase este curată.
- Dacă ai ales să speli borcanele și capacele la mașina de spălat vase, tot ce trebuie să faci este să setezi și programul de încălzire, care să coincidă cu timpul de fierbere al dulcețurilor.
Scoate pe rând câte un un borcan și așează-le pe un prosop curat de bucătărie pentru a se usca.
Sursa foto: Shutterstock
Sterilizarea borcanelor cu dulceață
Așa cum am menționat la începutul articolului, multe dintre conservele de casă, inclusiv dulcețurile, vor necesita sterilizare și după îmbuteliere, prin fierbere la bain-marie sau încălzire la cuptor. În Ardeal și Banat, această operațiune poartă denumirea de dunstuleală, dunstalit sau dunstulit, mai cu seamă că în limba germană dunst înseamnă abur.
Așadar, odată ce borcanele au fost umplute cu dulceață și sigilate cu capace sterilizate, poți începe sterilizarea borcanelor cu dulceață. Iată câteva metode eficiente!
Sterilizarea borcanelor în baie de apă pe aragaz
Pentru sterilizarea borcanelor cu dulceață în baie de apă pe aragaz va fi nevoie să alegi o cratiță suficient de largă pentru numărul de borcane care trebuie să încapă în ea. Iată pașii de urmat:
- Așterne pe fundul cratiței o cârpă curată de bucătărie.
- Pune borcanele peste cârpă și toarnă apă rece până la ¾ din înălțimea borcanelor.
- Așează deasupra acestora o a doua cârpă de bucătărie, umezită. Este nevoie de acest „capac” pentru a crea astfel o temperatură constantă în jurul borcanelor, mai cu seamă că, dacă apa fierbe la 100 de grade Celsius, cu siguranță aburul va atinge 130 de grade Celsius.
- Pune cratița pe aragaz la foc mic spre mediu și așteaptă ca apa să înceapă să fiarbă. Din acest moment, cronometrează aproximativ 30 de minute.
- Stinge apoi focul și învelește borcanele cu un prosop gros, după care lasă-le câteva ore să se răcorească treptat.
Sursa foto: Shutterstock
Sterilizarea borcanelor în baie de apă la cuptor
Sterilizarea borcanelor cu dulceață la cuptor va dura aproape de 2 ori mai mult decât cea la foc deschis, însă este o metodă la fel de eficientă. Iată ce pași trebuie să urmezi:
- La fel ca și în cazul sterilizării în baie de apă pe aragaz, se așterne pe fundul cratiței o cârpă curată de bucătărie.
- Pune borcanele peste cârpă și toarnă apă rece până la ¾ din înălțimea borcanelor.
- Închide ușa cuptorului și pornește căldură. Dacă ai un cuptor electric, setează-l la 150 de grade Celsius, iar dacă este un cuptor pe gaz, setează o căldură medie spre mică.
- Când apa a ajuns în punctul de fierbere, scade temperatura la 120 de grade Celsius și cronometrează 30 de minute.
- După acest timp, oprește sursa de căldură a cuptorului, întredeschide ușa acestuia și acoperă cratița cu borcane cu un prosop gros. Apoi lasă-le la răcorit pentru câteva ore.
Sursa foto: Shutterstock
Sterilizarea borcanelor la cuptor, fără baie de apă
O altă metodă la fel de simplă de sterilizare a borcanelor cu dulceață este metoda sterilizării la cuptor, fără baie de apă. Iată care sunt pașii simpli de urmat:
- În acest caz, cuptorul trebuie preîncălzit la 115-120 de grade Celsius.
- Borcanele umplute cu dulceață se vor pune într-o tavă de cuptor, fără apă.
- Tava cu borcanele se va introduce în cuptorul încins la 115 grade Celsius pentru 30-40 de minute.
- După acest timp, cuptorul se decuplează, fără a se deschide ușa cuptorului, așa cum se întâmpla în cazul metodei anterioare de sterilizare.
Lasă borcanele cu dulceață la răcorit lent, timp de 4-5 ore sau peste noapte.
Sursa foto: Shutterstock
Sperăm ca la finalul acestui articol te-ai convins de faptul că sterilizarea borcanelor cu dulceață, cunoscută precum punerea la dunst a borcanelor cu dulceață sau sterilizarea la bain-marie, nu este deloc un proces complicat, mai ales dacă respecți întocmai pașii simpli menționați mai sus. Cu aceste metode în minte, dulcețurile tale nu au fost niciodată mai delicioase de atât!