Zacuscă…numai când auzim acest cuvânt și deja ne lasă gura apă! Cu toții iubim poate mult peste măsură acest preparat de bază de pe rafturile din cămară și rareori observăm că deja am trecut la cel de-al doilea borcan. Pentru noi, zacusca de vinete și murăturile la oțet ocupă un loc special în categoria rețetelor la borcan pentru iarnă și ne încântă să știm că în sezonul rece ne putem delecta cu toate legumele gustoase pe care toamna ni le oferă.
Desigur, ar mai fi și dulceața de vișine, însă nu despre preparatele dulci urmează să vorbim astăzi, căci articolul următor este dedicat delicioasei rețete de zacuscă de vinete. Preparăm această minunăție de ani buni, după rețeta tradițională de la bunica. Cu un gust uimitor de bun, ușor dulce și formă de fum, zacusca de vinete este de departe unul dintre cele mai iubite preparate, încă din copilărie. Ești gata să prepari și tu această rețetă la borcan pentru iarnă? Iată cum se face zacusca de vinete!
Ingrediente pentru zacusca de vinete tradițională
Din lista de ingrediente de mai jos vei obține aproximativ 10 borcane de 370 ml. Desigur, cantitățile vor putea fi adaptate în funcție de cât de multe borcane de zacuscă vrei să așezi pe rafturile din cămară pentru sezonul rece. Iată care sunt ingredientele pentru rețeta de zacuscă cu vinete tradițională:
- 5 kg de vinete proaspete;
- 3 kg de ardei roșii, de preferat kapia, ardei grași sau gogoșari;
- 1 kg de ceapă galbenă;
- 500 ml de ulei de floarea soarelui;
- 50-70 g de sare, în funcție de preferințe;
- 3-4 frunze de dafin;
- 1 lingură de piper boabe proaspăt râșnit;
- 500 ml de bulion de roșii sau 1 kg de roșii proaspete.
În plus
- 10 borcane medii de 370 ml;
- 10 capace pentru borcane medii;
- Etichete pentru borcane.
Sursa foto: Shutterstock
Cum se face zacusca de vinete pentru iarnă?
Acum că ai toate ingredientele și ustensilele la îndemână, te invităm să-ți pui șorțul de bucătărie și să prepari alături de noi cea mai gustoasă rețetă de zacuscă de vinete. Iată care sunt etapele de urmat pentru această rețetă la borcan pentru iarnă!
Coacerea legumelor pentru zacusca de vinete
Vom începe rețeta de zacuscă de vinete cu coacerea legumelor. Există rețete de zacuscă în care este recomandată folosirea ardeilor cruzi, însă noi suntem de părere că prin coacerea și decojirea ardeilor de pielițe se obține un gust mult mai savuros al zacuștii. În timp ce coacere ardeilor poate fi discutabilă, peste coacerea vinetelor nu se poate sări, așa că acesta va fi primul pas în prepararea rețetei de zacuscă cu vinete.
Așadar, se vor coace vinetele pe plită, disc sau pe grătar, în funcție de posibilități. Ideal ar fi să înțepi vinetele înainte de a le coace, pentru a nu exista riscul „exploziei” acestora. Coace-le până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul lor este moale. Odată ce s-au copt, scobește miezul cu o lingură din coajă. Transferă apoi vinetele într-o strecurătoare și lasă-le să se scurgă bine de lichid.
La fel vom proceda și cu ardeii roșii, pe care îi vom coace prin contact direct cu o suprafață încinsă. De îndată ce ardeii sunt copți, se vor transfera într-un vas cu capac și se lasă să aburească în vas până ce se răcesc suficient încât să-i poți atinge. Decojește-i apoi, îndepărtând și cotorul cu semințele.
Pregătirea legumelor pentru zacuscă
Acum că am terminat de copt și de curățat vinetele și ardeii de coajă, ne vom ocupa și de pregătirea propriu-zisă a legumelor pentru rețeta de zacuscă. În cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu poate fi integrat în preparat, căci este amar. În schimb, lichidul lăsat de ardeii copți va fi extrem de gustos, așa că îți recomandăm să-l păstrezi.
După ce ardeii s-au răcit complet, se vor da prin mașina de tocat și se vor colecta într-un castron. Vinetele, scurse bine de lichidul amărui, se vor toca mărunt cu un cuțit din lemn. Înainte de pregătirea propriu-zisă a zacuștii de vinete, tot ce mai ai de făcut este să cureți și să toci mărunt ceapa. Poți alege să o dai și prin mașina tocat, pentru o textură perfectă.
Cum se fierbe zacusca de vinete?
Pentru a fierbe zacusca de vinete și ardei copți este nevoie să alegi o oală cu fundul gros, care să nu fie așezată direct pe flacăra aragazului. Înainte de toate se pune uleiul în vasul în care urmează să fierbi zacusca. Se încinge uleiul și se adaugă ceapa dată prin mașina de tocat. Redu focul la mic și adaugă o linguriță de sare, pentru a extrage apa din ceapă. În acest fel, ceapa se va găti înăbușit și nu se va prăji. Călește ceapa până se înmoaie, timp în care vei amesteca constant cu o lingură din lemn.
Adaugă apoi ardei copți tocați fin, amestecă bine și dă compoziția în clocot. Când ceapa și ardeii s-au omogenizat se adaugă și vinetele tocate. Amestecă bine toate ingredientele, în timp ce oala este pe foc. Se va adăuga apoi peste acestea și bulionul de roșii sau roșiile proaspete pasate, piperul și foile de dafin. Amestecă din nou și redu focul la minim. Acoperă oala cu un capac tras la o parte, astfel încât aburii să iasă din oală. În timpul fierberii, zacusca are tendința să împroaște totul în jur din cauza vâscozității, așa că este în regulă să folosești un capac.
Dacă te întrebi cât timp se fierbe zacusca, îți recomandăm să o ții pe foc mic timp de 45 de minute – 1 oră. În acest timp se tot amestecă, în special pe fundul oalei, la fiecare 10 minute, pentru ca zacusca să nu se lipească de vas. Nu este nevoie să fiarbă mai mult de atât, căci ingredientele sunt deja gătite. În final, vei obține o zacuscă de vinete cu o consistență păstoasă. Se va potrivi cu sare și piper, iar dacă dorești să accentuezi dulceața naturală a ardeilor și a cepei, poți adăuga și o lingură de zahăr.
Sursa foto: Shutterstock
Cum se îmbuteliază zacusca cu vinete?
Zacusca de vinete se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică, pentru a nu plesni. Despre cum se sterilizează borcanele pentru conservarea alimentelor pentru iarnă ți-am povestit deja într-un articol anterior privind sterilizarea borcanelor cu dulceață. De asemenea, capacele pe care le vei folosi vor trebui opărite, în prealabil, cu apă fiartă. Se închid apoi borcanele de zacuscă de vinete cu capace, etanș.
Sterilizarea borcanelor cu zacuscă
Pentru a avea siguranța că zacusca cu vinete se va păstra fără probleme peste iarnă, trebuie să te asiguri că toți germenii pe care i-ar putea conține sunt anihilați. Tocmai din acest motiv urmează procesul de sterilizare al borcanelor cu zacuscă. Și acest proces se poate desfășura în trei moduri distincte:
- Sterilizarea borcanelor cu zacuscă la cuptor
Dă tava cu borcanele de zacuscă la cuptorul preîncălzit la 100 de grade Celsius și lasă-le în cuptor timp de jumătate de oră. Stinge apoi cuptorul și lasă în continuare borcanele în cuptor, până când interiorul acestuia se răcește complet. Apoi le poți depozita în cămară.
- Sterilizarea borcanelor cu zacuscă în bain-marie
Sterilizează borcanele în bain-marie, acoperite de prosoape, timp de 25 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Lasă borcanele să se răcească lent, în apă, după care le poți depozita în cămară când s-au răcit.
- Sterilizare borcanelor în straturi de pături
O altă metodă populară este așezarea borcanelor cu zacuscă de vinete într-un cuib căptușit cu multe straturi de textile groase. Învelește bine borcanele și lasă-le să se răcească treptat, înainte de a le eticheta și a le depozita pe rafturile din cămară.
Sursa foto: Shutterstock
Rețeta de zacuscă de vinete poate părea intimidantă, însă dacă vei respecta întocmai pașii de preparare, cămara ta va fi cu adevărat îmbelșugată și plină de bunătăți pentru sezonul rece. Și dacă tot vorbim de conserve la borcan, n-ar fi rău să încerci și rețeta de carne de pui la borcan, perfectă pentru iarnă. Sau poate și frunză de viță de vie la borcan, căci nu știi când li se face poftă de sărmăluțe celor dragi în toiul iernii!