Toamna este anotimpul perelor. Așa că, în toate piețele și supermarketurile, vei găsi rafturi pline de pere aurii, dulci și intens parfumate. Iar dacă vrei să te bucuri de aroma lor și în timpul iernii, poți prepara compoturi delicioase ideal a fi consumate pe tot parcursul anului. Această metodă de conservare a fructelor este simplă și eficientă, iar rețeta de compot de pere poate fi urmărită pas cu pas aici:
Ingrediente pentru compotul de pere
- 1 kg de pere;
- 4-5 felii de lămâie;
- 2 linguri de zeamă de lămâie;
- 150 g zahăr;
- zahăr vanilat sau o esență de vanilie;
- 600 ml de apă;
Cum se pregătește compotul de pere
Dacă vrei să prepari un compot dulce și aromat, atunci ar trebui să alegi pere coapte și parfumate. Alege fructe sănătoase, care să nu fi fost lovite, și spală-le bine înainte de a le tăia. Pentru a rezista mai bine, ar fi indicat să le tai în sferturi și nu în cubulețe, îndepărtând cotorul și codițele. Dacă ți se pare că au coaja prea tare, poți să le decojești, însă coaja oferă un plus de aromă întregului compot.
Pune apoi bucățile de pere într-un castron mare, umplut cu apă rece, și pune peste ele feliile și sucul de lămâie. În acest fel, sucul de citrice va încetini procesul de oxidare al fructelor, iar perele își vor păstra culoarea.
Următorul pas este pregătirea siropului pentru compot. Poți pune apa și zahărul direct în borcane sau poți pregăti siropul separat și să îl torni apoi peste fructe.
Pentru a pregăti o cantitate corectă de sirop, poți măsura pentru fiecare borcan în parte câte o cană de apă. După ce ai umplut o oală cu apa necesară, poți adăuga și zahărul și esența de vanilie, amestecând ușor. Siropul se lasă la fiert în jur de 5-7 minute, până când începe să devină mai dens.
Înainte de a se turna în borcane, siropul ar trebui lăsat la răcorit pentru un sfert de oră, timp în care poți umple borcanele cu fructe. Încearcă să așezi cu grijă bucățile de pere, astfel încât să nu se lovească și să încapă cât mai multe. Toarnă apoi siropul în fiecare borcan și completează cu apă acolo unde este necesar.
După ce ai umplut borcanele, închide-le bine și pune-le într-o oală încăpătoare, tapetată cu prosoape de bucătărie. Oala se umple cu apă, dar nu mai sus de ¾ din înălțimea borcanelor, astfel încât acestea să nu se spargă la fiert. De asemenea, poți îmbrăca borcanele în coli de hârtie sau în cârpe, pentru ca în cazul în care unul dintre borcane se sparge, cioburile să nu le zgârie pe celelalte.
Poți acoperi borcanele cu un prosop umed sau cu o hârtie de copt împăturită dublu, pe care o poți umezi bine înainte. Acoperind borcanele, poți să creezi o temperatură constantă în jurul conservelor, ridicând ușor temperatura de fierbere. Borcanele pentru compot se pun apoi pe aragaz, la foc mediu, și se așteaptă momentul în care apa din cratiță începe să fiarbă. Ar fi indicat ca din acel punct să lași borcanele de compot să fiarbă în jur de 20-30 de minute la bain-marie. După fierbere, focul se stinge, iar oala se trage deoparte. Cu ajutorul unei mănuși de bucătărie, scoate borcanele de compot și așază-le pe podea, acoperindu-le cu un prosop gros sau cu o pătură, până când se vor răci.
De ce să consumi pere mai des
Perele sunt extrem de sănătoase pentru că au un conținut ridicat de fibre și vitamine, inclusiv vitamina C și potasiu. Totodată, perele sunt o sursă bogată de antioxidanți care protejează organismul de factorii externi, întărind sistemul imunitar.
Perele conțin și o fibră solubilă numită pectină care hrănește bacteriile intestinale, îmbunătățind astfel sănătatea tractului intestinal. În același timp, perele stimulează secreția sucurilor digestive, iar astfel pot să combată diareea și constipația. Spre exemplu, o singură pară oferă o cantitate de 6g de fibre, iar acest lucru reprezintă aproximativ 22% din doza zilnică de fibre pe care nutriționiștii o recomandă femeilor cu vârsta sub 50 de ani.
Perele se numără printre fructele care au cele mai puține calorii. Spre exemplu, o pară de dimensiune medie are în jur 100 de calorii. Tocmai de aceea, aceste fructe, care sunt extrem de bogate în fibre, sunt recomandate în curele de slăbire, mai ales pentru că oferă senzația de sațietate.
Perele sunt bogate în Vitamina A, un nutrient benefic pentru menținerea pielii, părului și a unghiilor sănătoase. În plus, perele conțin zeaxantină și luteină, care ajută la menținerea tinereții și elasticității pielii, împiedicând apariția prematură a ridurilor. Așa că dacă îți dorești să ai o piele și un păr sănătos, ar trebui să crești aportul de vitamina A, consumând mai des pere.
De asemenea, perele pot ameliora durerile în perioadele de convalescență. Aceste fructe au un aport mare de vitamina C, vitamină care ajută la sintetizarea noilor țesuturi ajutând organismul să funcționeze la un nivel optim. În plus, vitamina C ajută la vindecarea mai rapidă rănilor, așa că perele nu ar trebui să îți lipsească din dietă, atunci când te refaci după o accidentare sau după o intervenție medicală.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile unui consum regulat de pere. Iar dacă nu vrei să le consumi proaspete, poți oricând să prepari un compot de pere delicios, cu aromă de vanilie, urmând pașii din rețeta recomandată mai sus.