Ardei copți la borcan: Rețeta pas cu pas

Dacă te numeri printre norocoșii care au crescut în familii unde conservele pentru iarnă se făceau doar în casă și apoi erau păstrate în pivniță, pentru a avea toată iarna dulceață pentru clătite, frunză de viță de vie la borcan pentru sarmale, murături la oțet pentru cele mai apetisante fripturi, zacuscă de vinete și multe astfel de delicii, atunci cu siguranță ai dezvoltat o pasiune pentru alimentele conservate la borcan, la fel ca și noi.

Așa că după ce am gătit împreună ghiveci de legume la borcan și carne de pui la borcan, nu va veni ca o surpriză pentru tine faptul că ne dorim să continuăm această serie de rețete și cu alte alimente la borcan pentru iarnă, așa cum sunt și ardeii copți la borcan după rețeta tradițională. Pentru noi ardeiul copt se numără printre legumele preferate, mai ales că îl folosim mereu pentru o mulțime de alte rețete. Dacă și pe tine te încântă ardeiul copt, te invităm să descoperi în articolul următor cum poți prepara ardei copți la borcan pentru iarnă!

Ingrediente pentru ardei copt la borcan

Pentru început, îți vom oferi lista de ingrediente din care vei obține aproximativ 6 borcane de 370 ml. Și îți garantăm că nu vei avea nevoie nici de prea multe ingrediente și nici de o experiență vastă în ale preparatului de conserve pentru iarnă. Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături pentru ardei capia la borcan:

  • 2 kg de ardei capia (deja copt);
  • 50 ml de ulei de măsline;
  • 100 ml de oțet;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • Sare grunjoasă;
  • Piper boabe.

În plus

Sursa foto: Shutterstock

Cum se prepară ardeii capia copți la borcan

Acum că ai la îndemână toate ingredientele pentru rețeta de ardei kapia la borcan, nu mai rămâne decât să dăm startul acestei conserve delicioase pentru iarnă și nu numai. Iată care sunt etapele de preparare ale ardeilor capia copți la borcan!

Coacerea ardeilor pentru rețeta de ardei copți la borcan

Pentru început vom coace ardeii la cuptor, într-o tavă de copt, însă poți alege să coci ardeii și pe flacără sau pe cărbuni, în funcție de preferințe. Așadar, pune ardeii în tava de copt si dă-i la cuptor, la funcția grill și treapta cea mai mare, până când coaja ardeilor se va înnegri și se va desprinde cu ușurință de pe ardei. După ce ardeii s-au copt, transferă-i într-un bol, acoperă bolul cu o folie din plastic și lasă-i să stea pentru 15-20 minute acoperiți. În acest fel vor fi mult mai ușor de curățat.

După acest interval de timp se vor curăța ardeii, îndepărtând, alături de pielițe, cotoarele și semințele acestora. Pune ardeiul curățat într-un bol și continuă la fel cu restul de ardei copți, păstrând și zeama pe care aceștia o lasă. Procedează în același mod până când vei termina de copt și de curățat toți ardeii, în așa fel încât să obții 2 kg de ardei copți pentru rețeta la borcan.

Pregătirea ardeilor copți pentru borcan

La fiecare kilogram de ardei se vor adăuga câte 50 ml de oțet, așa că vom adăuga peste ardeii copți 100 ml de oțet, alături de uleiul de măsline, usturoiul curățat și tăiat felii și aproximativ o linguriță de sare. Amestecă ușor ardeiul copt cu restul ingredientelor și apoi lasă-l să se marineze pentru cel puțin o oră. Cu cât ardeiul copt va fi lăsat mai mult, cu atât va fi mai bine, căci aromele se vor întrepătrunde.

Montarea borcanelor cu ardei capia copți

După ce ardeiul s-a marinat, acesta se va introduce în borcane spălate și sterilizate. Sunt aceleași etape ca și în cazul sterilizării borcanelor cu dulceață, așa că poți urma pașii de acolo pentru a te asigura că borcanele sunt pregătite pentru conservarea ardeilor copți. Acum, cu ajutorul unei spatule, transferă ardeii copți kapia în borcane, presând ușor, până când borcanele sunt complete.

La final, se adaugă câteva boabe de piper în fiecare borcan și deasupra toarnă din zeama rămasă în bolul în care au stat ardeii copți. Când borcanele sunt gata, se vor pune capacele și se vor strânge bine.

Sterilizarea borcanelor cu ardei copți pentru iarnă

Pentru a te asigura că ardeii copți la borcan vor rezista peste iarnă, va trebui să-i sterilizezi la bain marie, adică vei transfera borcanele cu ardei copți într-o cratiță în care ai pus în prealabil apă și la baza căreia se află un prosop de bucătărie. Fierbe apoi ardeii capia copți la borcan pentru 20 de minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Oprește apoi focul și lasă borcanele cu ardei copți să se răcească, în apă, până când ajung la temperatura camerei.

Odată ce borcanele cu ardei copți s-au răcit, le poți scoate, șterge și le poți lipi etichete de borcane, pe care să notezi denumirea preparatului pe care-l vei depozita în cămară alături de restul conservelor pentru iarnă. Și vestea bună este că-i vei putea servi oricând alături de cele mai variate preparate, de la fripturi și până la tocănițe.

Sursa foto: Shutterstock

Vezi cât a fost de ușor să pui ardei pentru iarnă la borcan? Sperăm ca rețeta noastră să te inspire să prepari și tu ardei copți la borcan ori de câte ori ai ocazia, căci sunt de-a dreptul savuroși și se vor potrivi unei multitudini de preparate culinare. Spor la gătit!