Hrean la borcan: Mod de preparare și ingrediente necesare

Hreanul este o legumă adesea folosită drept garnitură pentru diverse mâncăruri, de la fripturi, la sarmale. Acesta prezintă o serie de avantaje pentru sănătatea ta, oferind, în același timp, și un gust mai puternic și iute meselor alături de care este consumat, fiind un preferat al multora.

Află din acest articol cum se prepară hreanul la borcan și care sunt ingredientele de care ai nevoie.

Ingrediente pentru hrean la borcan

  • 2 rădăcini de hrean, adică în jur de 100 de grame de hrean ras;
  • 25 de mililitri de oțet;
  • 50 de mililitri de apă;
  • 1 linguriță de sare.

Poți să adaugi și o linguriță de zahăr în cazul în care hreanul ți se pare prea iute, pentru a contrabalansa aroma acestuia. Se recomandă zahărul alb. Desigur, vei avea nevoie și de un borcan în care să pui amestecul realizat.

Cum se prepară hrean la borcan

Pentru început, trebuie să cureți hreanul de coajă, deoarece aceasta nu are un gust bun. Poți utiliza un cuțit sau un curățător de fructe și legume, în funcție de care ți se pare mai comod. Trebuie, apoi, să speli hreanul și să-l dai pe răzătoare. Se recomandă să alegi partea cu găurile mici, pentru a obține dimensiunea dorită.

În continuare, poți amesteca oțetul și apa, la care adaugi sarea. Dacă vrei să adaugi și zahar la rețetă, acesta este momentul în care se face acest lucru. Trebuie să amesteci compoziția până când sarea și zahărul se dizolvă complet.

Lichidul obținut este apoi turnat ușor peste hreanul ras, după care trebuie să amesteci compoziția. Ai grijă la acest pas, deoarece hreanul nu trebuie să plutească în oțet, ci să obții un rezultat similar cu o cremă, în care hreanul este doar umezit.

Pasta obținută trebuie pusă în borcan. Încearcă să o așezi cât mai compact, deoarece nu ar trebui să rămână goluri de aer, atunci când faci acest lucru. După ce ai terminat punerea în borcan, acesta trebuie așezat în frigider, pentru păstrare, până când îl vei folosi.

Din momentul în care ai desfăcut borcanul, se recomandă, totuși, să consumi hreanul într-o perioadă de maximum o săptămână. Acesta nu se strică neapărat atât de ușor, însă își pierde atât din proprietăți, cât și din gust, ceea ce-l face mai puțin plăcut. Sfatul nostru este să folosești borcane mici pentru a pune hrean, ca să te poți asigura că îl consumi în forma și starea cea mai bună pentru gust și sănătate.

Cu ce se poate consuma hreanul la borcan

Hreanul la borcan este un condiment versatil, ce se poate adăuga multor mâncăruri, mai ales dacă vrei să oferi preparatelor o aromă specială, mai iute. Acesta poate fi utilizat drept garnitură pentru fripturi, sarmale, răcituri, poate fi adăugat în dressingul sau sosul de salată, în sandvișuri sau burgeri sau chiar în compoziția pentru cocktailul Bloody Mary.

În plus, dacă îți prepari sushi acasă, poți să folosești hrenul la borcan preparat de tine în loc de wasabi. Poți să-l adaugi chiar și în sticla de ketchup, pentru un gust mai iute. Opțiunile sunt aproape nelimitate, deoarece foarte multe alimente merg chiar foarte bine cu aroma hreanului la borcan.

Care sunt factorii nutritivi ai hreanului la borcan

Din pasta astfel realizată, poți obține aproximativ 24 de porții. O porție de hrean la borcan conține 3 calorii. Hreanul nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Are, în schimb, 30 de miligrame de sare, ceea ce reprezintă 1% din totalul recomandat zilnic.

Deși cantitățile de calciu și potasiu din hrean sunt neglijabile, o porție conține 1 miligram de vitamina C, ceea ce reprezintă 7% din totalul recomandat zilnic. Desigur, acesta valori sunt orientative, pentru un regim alimentar de 2.000 de calorii pe zi.

În ce boli se poate consuma hreanul la borcan

Hreanul la borcan poate fi consumat atunci când ești răcit, deoarece este un remediu natural de a-ți desfunda nasul. De asemenea, s-ar părea că rădăcina ar putea fi utilă ca remediu anti-migrene. În plus, hreanul la borcan ar avea și proprietăți antibacteriene, luptând contra unor bacterii ca Salmonella sau E. coli.

Desigur, acesta nu este un medicament, deci nu trebuie să te lași complet în baza lui pentru a trata boli sau simptomele acestora.

Hreanul la borcan este un tip de condiment sau garnitură ce poate fi consumat alături de o varietate de alimente. Acesta are beneficii pentru sănătate și dă un gust bun mâncării. Prepararea sa se face foarte ușor, indiferent de nivelul de experiență pe care îl ai în bucătărie, de aceea, poți încerca să ți-l prepari chiar tu, data viitoare când vrei o garnitură mai iute pentru mâncarea ta.