Rețeta tradițională de compot de gutui: Gustul copilăriei

Ca în fiecare an în această perioadă, toamna ne învăluie cu aromele sale de mere, pere, gutui și struguri, ideale pentru a prepara cele mai bune dulcețuri, compoturi și siropuri pentru sezonul rece, dar și deseturi apetisante, cu arome îmbietoare. Nu trece toamnă fără ca în bucătărie să nu miroasă a plăcintă cu mere, a tartă de pere și a must, iar blatul bucătăriei pare aproape neîncăpător pentru toate borcanele pe care ne dorim să le umplem cu bunătăți de pus la păstrare în cămară.

Din această colecție de bunătăți face parte și compotul de gutui, pe care multe persoane îl asociază cu gustul copilăriei. Mulți dintre noi își amintesc cu drag de gustul dulce-acrișor al compotului de gutui, preparat în mod tradițional după rețetele bunicii. Pregătirea acestui desert era adesea o activitate în familie, iar amintirile asociate cu aroma și gustul compotului de gutui ne aduc bucurie și nostalgie. Și tocmai de aceea ne dorim să-l pregătim astăzi împreună. Hai să reînviem gustul autentic al copilăriei cu o delicioasă rețetă de compot de gutui!

Ingredientele necesare pentru compot de gutui

Ești gata să prepari alături de noi un compot de gutui delicios, cu arome de gutuie coaptă, vanilie și scorțișoară? Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru 4 borcane de compot a câte 750 de ml:

  • 1,5 kg de gutui, curățate și cântărite fără coajă și căsuța semințelor;
  • 1 litru de apă;
  • 250 g de zahăr;
  • zeama de la 1/2 lămâie;
  • 1 plic de zahăr vanilat sau 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 1 baton de scorțișoară;
  • cuișoare.

În plus 

Cantitatea de gutui depinde de cât de mari dorești să fie borcanele de compot. În general, poți folosi aproximativ 1-2 gutui pentru un borcan mediu. Asigură-te că gutuile sunt bine coapte, dar nu prea moi și au o culoare galben-aurie. Gutuile trebuie curățate, decojite și tăiate în bucăți potrivite.

Cantitatea de zahăr depinde de preferințele personale referitoare la dulceața compotului. O regulă generală este să utilizezi aproximativ 250-500 grame de zahăr pentru fiecare litru de apă. Zahărul echilibrează aciditatea gutuilor, oferind compotului o dulceață plăcută.

De asemenea, trebuie să știi că scorțișoara și cuișoarele sunt opționale și pot fi omise din compoziția compotului de gutui, în cazul în care dorești să simți aroma gutuilor intactă în compot.

Sursa foto: Shutterstock

Cum se face compot de gutui după rețeta tradițională

Acum că ai toate ingredientele la îndemână, vom descrie în cele ce urmează pașii necesari pentru prepararea compotului de gutui într-un mod autentic și tradițional. Această rețetă păstrează esența gustului copilăriei și aduce aminte de momentele petrecute alături de cei dragi, așa că iată cum poți pregăti și tu acest deliciu pentru iarnă!

Pregătirea gutuilor pentru compot

Înainte de toate, gutuile alese pentru compot se vor spăla bine și se vor curăța de coajă. Ține cont să cureți foarte bine gutuile și de eventualele porțiuni stricate sau dăunători. Odată curățate de coajă și de căsuța semințelor, gutuile se vor tăia în felii potrivite și se păstrează, pe măsură ce se pregătesc, într-un vas cu apă rece, în care s-a stors zeama de la jumătate de lămâie. Acest lucru va preîntâmpina oxidarea gutuilor.

Sterilizarea borcanelor pentru compot

Într-un articol anterior în care îți vorbeam despre sterilizarea borcanelor cu dulceață, am descris pe larg procesul de sterilizare a borcanelor și am vorbit despre importanța acestui proces în ceea ce privește calitatea conservelor obținute. Prin urmare, înainte de umplerea acestora cu feliile de gutui, este recomandată curățarea prealabilă și sterilizarea borcanelor, dar și a capacelor pentru borcane.

De data aceasta am optat pentru sterilizarea borcanelor în cuptorul de la aragaz. Așa că am setat cuptorul la 130 de grade Celsius, am spălat bine cele 4 borcane, apoi le-am adăugat pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și le-am lăsat în cuptor 20 de minute, pentru a se steriliza suficient. Ulterior, acestea se vor lăsa să se răcească treptat.

Prepararea siropului pentru compot

Pentru a prepara siropul pentru compotul de gutui, se vor pune pe foc, într-o oală largă, 1 litru de apă și zahărul. De asemenea, în apă se vor adăuga și feliile de lămâie, vanilia, 3-4 cuișoare și un baton de scorțișoară. Lasă să fiarbă până începe să se adune spumă deasupra, pe care o vei îndepărta cu o spumieră. După ce siropul a fiert preț de 5 minute, acesta se va lăsa să se răcorească.

Montarea borcanelor de compot de gutui

Se vor așeza feliile de gutui în borcanele pregătite așa cum am descris mai sus. Chiar poți înghesui fructele, căci compotul de gutui este bine să aibă multe fructe. După ce siropul s-a răcorit, cât de cât, acesta se va turna deasupra feliilor de gutui așezate în borcane, umplând bine borcanele. Mai mult decât atât, este recomandat să apeși ușor deasupra fructelor cu o lingură, pentru eliminarea bulelor de aer care se formează.

Sterilizarea borcanelor cu compot de gutui

Borcanele cu compot de gutui se vor închide ermetic cu capacele sterilizate, apoi se pun pe o tavă de cuptor și se vor da la cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius, pentru sterilizarea la cuptor. Imediat ce borcanele au fost date la cuptor, temperatura se va reduce până la 100 grade Celsius și se vor lăsa borcanele la cuptor preț de 40 de minute. După acest timp, cuptorul se oprește și borcanele cu compot de gutui se vor lăsa în cuptor până ce se răcesc complet. Apoi borcanele cu compot sunt gata să fie depozitate pe rafturile din cămară, frumos decorate cu etichete de borcane.

Sursa foto: Shutterstock

Sperăm că acest articol a reușit să te poarte printr-o adevărată călătorie a gusturilor și a amintirilor, explorând rețeta tradițională de compot de gutui. Te încurajăm să încerci și tu această delicioasă rețetă tradițională și să te bucuri de aromele toamnei ori de câte ori ai ocazia. Și dacă tot a venit vorba de aromele de toamnă, îți recomandăm să încerci și compotul de pere, un alt deliciu popular în acest sezon. Noi te așteptăm în magazinul online Depozitul de ambalaje cu cele mai diverse modele de borcane pentru conservele tale preferate de toamnă!