Sfecla roșie este o legumă plină de calități nutritive, cel mai important fiind conținutul bogat de vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, are puține calorii și este bogată în fibre. Există mai multe varietăți de sfeclă, unele fiind cultivate în special pentru frunze. Planta care se cultivă în mod obișnuit în gospodăriile tradiționale este cea cu rădăcină bine dezvoltată și roșie.
Rădăcina sfeclei roșii se poate folosi pentru multe preparate, de la supe și sosuri la salate și chiar deserturi. Este și o legumă care se conservă bine la borcan, de aceea, ți-am pregătit cea mai bună rețetă care îți permite să o păstrezi mult timp.
Ingrediente pentru sfecla roșie la borcan
Dacă ai pus ardei copți la borcan sau ai preparat alte legume într-un mod asemănător, probabil știi că, pe lângă ingredientul principal, mai ai nevoie și de altele care îmbogățesc gustul produsului final sau ajută la conservare. Ca să prepari trei borcane de 640 ml de sfeclă roșie, ai nevoie de:
- 1200 g de sfeclă roșie;
- rădăcină de hrean tăiată în 6-9 fâșii sau rasă;
- 80 ml de oțet 9%;
- 30 g de zahăr sau miere;
- 10-20 g de semințe de chimen;
- 15 g de sare;
- 800 ml de apă.
Sursa foto: pixabay.com
Pași de preparare pentru sfecla roșie la borcan
Gătirea și pregătirea sfeclei
Spală bine sfecla și pune-o la fiert în apă cu puțină sare. Durata fierberii poate varia, însă în medie este de 30-50 minute de când apa a dat în clocot. Cât timp fierbe, poți pregăti etichetele pentru borcane. După jumătate de oră, poți începe să faci testul cu scobitoarea. Acesta este cea mai bună metodă de a determina dacă sfecla s-a fiert sau nu. Când este gata, scoate-o și las-o puțin să se răcească, apoi, decojește-o. Poți folosi o ustensilă specială de decojit sau un cuțit.
O altă variantă de gătire presupune coacerea legumei. Sfecla se pune pe o tavă acoperită cu folie de copt, la 200 grade C. În momentul în care poți pătrunde sfecla roșie cu furculița, înseamnă că este gata. Indiferent dacă ai copt sau fiert sfecla, după decojire trebuie să o feliezi. Poți s-o dai și prin răzătoare, dar textura este mai plăcută când o tai felii. În plus, sucul rămâne în fibre și leguma va arăta și se va menține mai bine.
Există și sfeclă prefiartă în magazine, perfectă pentru persoanele care nu au timp sau nu vor să piardă mult timp în bucătărie. În ceea ce privește tăierea sfeclei, dimensiunea feliilor și forma lor sunt la alegerea ta. Ține cont de preferințele tale și de tipul de borcane pe care le folosești. De obicei, se utilizează borcane medii.
Prepararea lichidului de conservare
Pune apa într-o oală încăpătoare, împreună cu zahărul sau mierea, sarea și chimenul. Cantitățile de îndulcitor și sare indicate mai sus pot fi adaptate în funcție de gustul propriu, așa cum se întâmplă și cu alte rețete, ca pepenii murați. Pune oala pe foc și fierbe lichidul timp de 10 minute, la foc mic sau mediu. Stinge apoi focul și adaugă oțetul. Chimenul fiert își va elibera aroma, iar aciditatea oțetului va completa dulceața dată de zahăr și miere.
Așezarea sfeclei în borcane și turnarea lichidului
Cât timp lichidul de conservare fierbe, pune sfecla în borcane. Așază feliile fără să le strivești. Adaugă și hreanul care este un veritabil conservant natural. În plus, acesta oferă o notă picantă care se potrivește perfect cu dulceața sfeclei. Înainte de a turna lichidul fierbinte, pune borcanele cu sfeclă roșie pe o tavă metalică. Aceasta va prelua căldura, eliminând riscul de crăpare a sticlei. Toarnă lichidul peste sfeclă, astfel încât semințele de chimen să se distribuie în număr egal în fiecare borcan. Dacă mai rămân în oală, adună-le cu o lingură și completează borcanele.
Lichidul de conservare trebuie să ajungă până aproape de filetul borcanului, astfel încât să nu rămână mult aer în interior. Pune capacele și strânge-le bine. Acoperă borcanele cu o pătură ca să se răcească lent. Este bine să le lași astfel până a doua zi. Le poți muta apoi în cămară sau beci. Murarea se va produce în 4-6 săptămâni.
Sursa foto: pixabay.com
Sfaturi pentru prepararea sfeclei roșii la borcan
Chiar dacă rețeta este simplă, anumite detalii pot face diferența. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții cea mai delicioasă sfeclă roșie la borcan:
- folosește oțet de mere în locul celui obișnuit, pentru că are o aromă mai plăcută;
- folosește hrean cât mai proaspăt;
- dacă vrei un plus de aromă, pune câțiva căței de usturoi în lichidul de conservare;
- nu presa sfecla atunci când o pui în borcane ca să nu se strivească;
- utilizează capace noi pentru că cele deja folosite prezintă riscul de a nu se închide ermetic;
Sfecla roșie la borcan este un preparat delicios care se poate consuma ca antreu sau ca garnitură. Încearcă și tu rețeta și bucură-te de gustul și de calitățile nutritive ale sfeclei roșii!